Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Tayvanlı mevkidaşı Ma Ying-jeou Singapur'da bir otelde bir araya geldi. Liderler görüşmeden önce el sıkışarak basına poz verdi. "Biz bir aileyiz" diyen Şi, "Hiçbir gücün Çin ve Tayvan’ı birbirinden ayıramayacağını" söyledi. Tayvan Devlet Başkanı Ma ise iki ülkenin arasındaki ilişkilerin ciddiyet, sabır ve deneyimle inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Liderler gazetecilerin karşısına çıktıktan sonra özel görüşmelerine devam ettiler.

‘Tayvan halkının endişelerini ilettim’

Saatler süren görüşmenin ardından Şi, otelden gizlice ayrılırken Tayvan lideri Ma bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Çin Devlet Başkanı'yla görüşmesinde üzerinde durduğu konulara değinen Ma, Şi’ye özellikle Çin ordusunun faaliyetlerinden duyduğu kaygıyı dile getirdiğini, Çin Devlet Başkanı'nın ise konuşlandırılan füzelerin Tayvan’ı hedef almadığını söylediğini ifade etti. Ma, ‘’Bu konular iki tarafın liderleri arasında ilk kez konuşuldu. En azından ben bu konuda Tayvan halkının endişeli olduğunu kendilerine ilettim. Umarım bu kaygılarımıza kulak verilir” diye konuştu. Ma, ayrıca Tayvan’ın uluslararası arenadaki izolasyonunun son bulması gerektiğini vurguladı.

Yeni bir sayfa açılıyor

Çin, Tayvan'ı ayrılıkçı bir eyaleti olarak kabul ediyor. Komünist Parti'ye karşı yürüttüğü iç savaşı kaybeden Milliyetçi Parti taraftarları 1949'da Tayvan'a kaçmıştı.

Ancak iki ülke arasındaki gergin ilişkide 2008 yılında Tayvan'da bağımsızlık yanlısı Demokratik İlerleme Partisi'nin seçimleri kaybetmesinin ardından değişim rüzgarları esmeye başlamıştı. Çin'in kıta kesimiyle Tayvan arasında düzenli charter uçuşları başlarken, iki taraf arasında başta doğrudan ulaşım, haberleşme ve turizm olmak üzere ilişkilerin düzenlenmesi amacıyla kurulan Tayvan Boğazı İlişkileri Derneği ve Tayvan Boğazı Değişim Vakfı uzun yıllar aradan sonra bir araya gelmişti.

DW/ AFP / SÖ, HT