Barış görüşmelerinde arabuluculuk yapan Küba ve Norveç temsilcileri Küba’nın başkenti Havana’da ortak olarak yaptıkları basın toplantısında ‘‘Kolombiya Hükümeti ve Farc, Kolombiya’da çatışmalara son veren, sağlam ve kalıcı barışı sağlayacak kesin bir anlaşmaya vardığımızı duyururuz’’ açıklamasını okudular.

Kolombiya Devlet Başkanı  Juan Manuel Santos’un yaptığı açıklamaya göre, anlaşmanın resmen yürürlüğe girmesi için anlaşma 2 Ekim tarihinde halk oylamasına sunulacak.

Kolombiya Devlet Başkanı  Juan Manuel Santos dün akşam başkent Bogota’da ‘‘ülke için çok,çok önemli haberler gelecek’’ açıklamasını yaparak imzalanan barış anlaşmasının sinyalini vermişti.

Anlaşmanın imzalanması üzerine yeni bir açıklama yapan Juan Manuel Santos ‘‘Bu eşi görülmemiş tarihi bir olanak. Bu çatışmaları arkamızda bırakıp, çabalarımızı çocuklarımız ve torunlarımız için daha güvenli, daha adaletli, daha eğitimli bir ülke yaratmak için harcayacağız’’ diye konuştu.

Farc lideri Timoléon Jiménez de ’’Güvenli bir limana ulaşmaktan memnunuz’’ açıklamasını yaptı.

Kolombiya Hükümeti ile Farc gerillaları arasında 2012 yılından beri sürdürülen barış görüşmelerinde önemli arabuluculuk görevi yürüten Norveç Başbakanı Erna Solberg de ‘‘Bu bütün Kolombiya halkı için bir zaferdir. Tarafları kutluyorum’’ açıklamasını yaptı. ABD Başkanı Barack Obama da Juan Manuel Santos’u telefonla arayarak barış anlaşmasından dolayı kutladı.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) 1964 yılında sol partilerin politik sistemin dışına atılmasından sonra kurulmuştu. Bu tarihten sonra sağcı paramiliter güçler ve uyuşturucu kartellerin de içine çekildiği çatışmalarda çoğu sivil 220 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.