Doğan Akhanlı sanırım son söyleşisini benim 1976 yılında kurduğum ve halen sorumlusu olduğum Radyo Kaktus ile Zoom üzerinden yaptı. Bunu NRWision TV. ile Antene Münster‘den yayınladık. Her ikisini alıp dinledikten sonra aradı ve çok beğendiğini söyleyerek teşekkür etti.

Doğan'ı Türkiye‘de iyi bir öykücu olan Ali Balkız ile Yeğenim Hatice Balkız ve Gülnaz Çolak vastasıyla tanıdım. Devrimci Öğretmen Gazetesi içerisindelerdi. Çok sevilen sayılan bir gençti. Onlar bana dayı dedikleri için Doğan‘da bana Dayı olarak hitap etti. Ben de ona Doğan'ım diye hitap ettim. Almanya‘ya geldikten sonrada çok sık olmasa da haberleştik. Benim „GÖÇ-İŞ- ÜTOPYA (BİLİM,SANNAT, VE YAZIN İNSANLARIN GÖZÜYLE GÖÇÜN 60 YILI“ adlı Almanca ve Türkçe olarak yayınlanan kitapta 14 sayfa ile katkıda bulundu. Kitap çıktıktan sonra tanıtımı konusunu konuştuk. Ben Göçün 60. Yılı başlıklı bir Panel de tanıtmak istediğimizi o panelde yer almasını istediğimi ve tüm katkıda bulunalara iki kitabın orada verileceğini anlattım. Durakladı. "Bakalım şartlar ele verecek mi?“ dedi ve konuşmayı uzatmadı. Telefonu kapattık.

Berlin'den ölüm haberini alınca şok oldum.

Sağ olsunlar iş arkadaşlarımdan Doğan'la Zoom üzerinden söyleşiyi sürdüren Ayşe Durmuş da şok oldu ve hemen Doğan Akhanlı’nın ardından şu cümleleri ve söyleşi linkini yayınladı:

“Özel birinin yasını tutuyoruz. Ünlü yazar ve insan hakları aktivisti Doğan Akhanlı, 64 yaşında ciddi bir hastalıktan öldü. Bu yıl Akhanlı, Radio-Kaktus Münster e.V.'ye verdiği röportajda, 2005 yılında Türk eleştirmen ve yazarları tarafından en iyi 10 roman arasına giren “Madonna'nın Son Rüyası” kitabını sundu.

Akhanlı, 1992'de ailesiyle birlikte Türkiye'den Almanya'ya siyasi takibata uğramış bir kişi olarak geldi ve 1995'ten beri Köln'de yaşıyordu. Romanlar, oyunlar ve senaryolar yazdı. Akhanlı bir röportajda, yazının deneyimlerini işlemesine yardımcı olduğunu söyledi. Siyasi olarak aktifti ve soykırımı işleyen ülkelerin yaşanalarla yüzleşmesini istediği için kampanya yürüttü. İnsan haklarına bağlılığından dolayı Avrupa İnsan Hakları ve Demokrasi Tolerans Ödülü de dahil olmak üzere çeşitli ödüller aldı.

Akhanlı, yazar Molla Demirel'in yakın zamanda Türkçe olarak yayınlanan „GÖÇ-İŞ- ÜTOPYA (BİLİM, SANAT VE YAZIN İNSANLARIN GÖZÜYLE GÖÇÜN 60 YILI“ kitabına katkıda bulundu. Almanca versiyonun yayınlanması, baskı sorunları nedeniyle gecikmişti. Kitap, kişisel deneyim raporları aracılığıyla Türkiye'den Avrupa'ya göçün 60 yıllık tarihine dair farklı izlenimler sunuyor. Akhanlı'nın Türkiye ve Almanya'daki deneyimlerini özetlediği yazısı bir veda mektubu gibi.

Yazarın ölüm haberi Radio-Kaktus ekibini ve genel müdür Molla Demirel'i çok sarstı. İnsanları anlama konusundaki durdurulamaz bağlılığını örnek alacağız ve hep saygıyla anacağız. Tüm yakınlarını bu zor dönemde güç kuvvet diliyoruz.”

Doğan bu Perşembe günü uğruna sürgünü, hasreti, ölümü, göze aldığı yurdu Türkiye’ye ve doğum yeri Şavşata’ya gidecek. Orada sonsuzluk uykusunda yatacak.

Ben aynı saatlerde çene kemiğimde bir ameliyat geçirmek zorundayım. Erteleme olanağı bulamadığım için veda töreninde olamayacağım. Çok üzgünüm. Ancak yüreğimi onunla yurdumuza gönderiyorum. Yaşadığım sürece onu saygı ile anacağım.

Sevgili Doğan’ım sonsuzlukta rahat uyu. Yıldızlar arasında da anılarınla yolumuzu aydınlatacağına inanıyorum. Güle güle kardeşim..

Doğan’nın son sesini işitmek ve onun mücadelesi hakkında kısa bir özeti kendisinin ağzında dinlemek isteyenler için bu LİNK’i ekliyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=JpaLegBKI34