Adil Yiğit

Gazeteci-yazar Ragıp Zarakolu'nun "Günümüzdeki siyasi gelişmeleri doğru anlayabilmek için geçmişte yaşanmış gerçeklikleri dikkatle incelemek gerekir" sözüyle başlayan etkinlikt, dinleyicilerin yoğun ilgisi dikkat çekti.



Zarakolu'nun, "Ortadoğu'da nasıl ki Filistinli Hamas'ın varlığı İsrail'in elini güçlendiriyorsa, IŞİD'in varlığı da bölgede kontrollü kaos isteyen ABD'nin işini kolaylaştırmaktadır. Kobani, Ortadoğu karanlığında yanan bir ışıktır. Onunla dayanışmalıyız" sözleri güne damgasını vurdu.


 

ÖZKAN: IŞİD'İN HEDEFİ BÖLGEDE OLUŞTURULAN YENİ MODEL VE ENERJİ KAYNAKLARIDIR

ATİK temsilcisi
 Mahmut Özkan'ın "Ortadoğu'da IŞİD saldırılarının esas hadefi, bir yandan petrol ve enerji kaynaklarını kontrol etmek öte yandan ise Rojava ve Kobani'deki bölge halkları için örnek olan yeni modeldir. Bölge halklarıyla her alanda dayanışmayı yükseltmek vazgeçilmez bir sorumluluktur" değerlendirmesi, dinleyicilerin sorularıyla devam etti.



ZARAKOLU: KOBANİ YENİLSE DAHİ, PARİS KOMÜNÜ GİBİ TARİHTE İZ BIRAKACAKTIR

Geçmişte yaşananlarla günümüz arasında bağlantı kuran Ragıp Zarakolu ise "Paris komünü nasıl yenilmesine rağmen tarihte iz bıraktıysa, Kobani direnişi de yenilse bile ardında silinmeyecek bir iz bırakacaktır" dedikten sonra, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "1920-21'lerde 'Halife gâvurların elinde' sözüyle Kürtlerin desteğini kazanan Ankara'nın, verdiği sözleri kısa bir süre sonra unutması elbette ki tesadüf değildi. Günümüze bakarsak, ABD'nin kendisini Ortadoğu halklarına kurtarıcı olarak dayatması, yaşadığımız tek kutuplu dünyada, ulusal kurtuluş mücadelesi veren hareketlerin emperyalizmle şu veya bu şekilde uzlaşmak zorunda olmaları başka bir gerçekliktir. Emperyalizm en ciddi krizlerinden birini yaşıyor. Belki bunun küllerinden 40 milyon nüfuslu bir halk olan Kürtlerin Kürdistan devleti çıkacak."



ÇELİK: BÖLGE HALKINDA AMERİKA'YA CİDDİ HAYRANLIK VAR


Kobani'den kaçmak zorunda kalan mültecileri Suruç'ta kısa bir süre önce ziyaret ederek onlara maddi yardımda bulunan Heyet üyesi işadamı Ertan Çelik'in "Bölge halkında Amerika'ya ciddi bir hayranlık var. Sorunlara biraz da onların cephesinden bakmalıyız" biçimindeki değerlendirmesi, sol ve demokratik çevrelerin 1970'li yıllardaki Filistin örneği gibi neden kapsamlı ve aktif bir enternasyonal dayanışma faaliyeti örgütlemedikleri sorusunu gündeme taşıyarak, bölge halkını ABD'ye muhtaç eden politikaların nedenleri üzerine düşündürdü.

AKP HÜKÜMETİ SOVYETLER GİBİ  ANİDEN ÇÖKECEK



AKP hükümetinin barış süreci adı altında bir oyalama yaptığı görüşünün de gündeme getirildiği etkinlikte, IŞİD'in Türkiye tarafından açıktan desteklendiğini dile getiriren yazar Zarakolu, ilginç bir benzetme yaptı. "Bugün Türkiye'de yaşanan sorun AKP hükümetinin değil, Türk devletinin sorunudur. Demokrasiyi,kapitalizmi, İslamiyeti, yani kendilerince gerekli olan ne varsa hepsini biz getiririz diyen bir korku cumhuriyetiyle karşı karşıyayız. 12 Eylül döneminde dahi bu boyutlarda uygulamalar yaşanmadı. Sovyetler bile aniden çoktü. Bunların sonu da farklı olmayacak" dedi. Etkinlik, yazar Ragıp Zarakolu'nun kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.

Foto: Mustafa Akpolat