Kentin Altona semtinde Hospitalstrasse 111, TGH Haus 7 Salonu'nda “Bir Kaşık Bulgur” adı altında gerçekleşen anma etkinliğine çok sayıda ve her kademeden yoğun katılım oldu.

Ölümü ile doğumu arasında anıldı

Yönetmen ve yazar Hidayet Pelit'in hayatı ile ilgili slayt gösterisi yapılırken gösteri arası kızı Oya Pervin Pelit, torunları Nur Ilıcak ve Onur Post hayatı ile ilgili bilgiler aktardılar. Oya Pervin Pelit, “Merhum babam Hidayet Pelit 29 Şubat 2012 yılında vefat etti ve 3 Mart 1936 yılında doğmuştu. Dolayısıyla ölüm ve doğum günü arasında bu etkinliği düzenledik ve biz bu etkinliği anma olarak kabul ediyoruz. İlk kez bu etkinliği düzenliyoruz ama bu etkinliğin devamı gelecek ve geleneksel olarak babamın birlikte çalıştığı Yeşilçam'a ve Türk sinemasına kazandırdığı oyuncularda gelecek etkinliklerimizde davet edeceğiz ve kendileri aramızda bulunacaklarına inanıyorum” dedi.

Kitabından bölümler okudular

Sivas-Koyulhisar'da doğan ve 1952 yılandı Türk sinemasına senarist olarak girdiğini, 1954 yılında şiirleri Varlık dergisinde yayımlandığını, 1963 yılında Pelit Filmi kurduğunu aktaran kızı Oya Pervin Pelit, “Babam 1966'da Ümit Kurbanları filmiyle yapımcı oldu. İlk yönetmenliği 1972 yılında 'Kızım Sana Emanet' filmin yönetmenliğini yapmıştır. Ardından yapımcılık senaristlik derken yazarlığını 'Bir Kaşık Bulgur' romanıyla taçlandırdı” dedi ve romandan bazı bölümler okudu. Torun Nur Ilıcak'ta farklı bölümler aktarırken Onur Post'ta bazı şiirleri okudu ve bir şiirini de çaldığı gitar eşliğinde seslendirdi. Yazar Gülsen Gülbeyaz ve sanatçı Özcan Süer'de Hidayet Pelit'ten birer şiir okudular. Pelit'in yönetmenliğini yaptığı film gösteri de yapılan etkinlikte, zaman zaman duygulu anlar yaşandı. Etkinlik bulgur pilavı, ayran, helva ikramıyla son buldu.