Mustafa Akpolat

  Hamburg





Saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğinde, Deniz Gezmiş'in mahkemede yaptığı savunma Haak-Bir gençlerinden Okan Arı tarafından okunurken, Denizlerin duruşları, davalarına olan inancları, bağlılıkları, fedakarlıkları yapılan konuşmalarla anlatıldı. İş günü olmasına rağmen yaklaşık 120 kişinin katıldığı anma etkinliğine, bir çok dernek temcilcisi ve yöneticisi yanı sıra belediye meclis üyesi, Hamburg Parlamentosu milletvekili, yazar, sanatçı ve dernek üyeleri katıldı. Seval Ünlü tarafından sunumu yapılan etkinlikte, Haak-Bir dernek Başkanı Ali Ay, Milletvekili Mehmet Yıldız, Belediye Meclis üyesi Bayram İnan ve Ali Hıdır Derin'in yaptıkları konuşmaların yanı sıra, Denizlerle ilgili iki adet dökümanter Film gösterisi de sunuldu. Anma etkinliğinde ayrıca Hasan Şimşek, Baki Aslan ve Müslüm Kaya, Denizlerin ve devrim şehitlerinin anısına türküler seslendirdiler.

Yapılan konuşmalarda, İdamlarının 41. yılında halen büyük bir ilgi ve sevgiyle anılan Deniz'lerin, uğruna hayatlarını feda ettikleri idealleri ve değerlere bugün daha fazla sahip çıkılması gerektiği ifade edildi. Anti-emperyalist mücadelenin, bugün dünden daha zorunlu hale gelmiş olması, Türkiye'nin tam bağımsız, demokratik bir ülke olması için, Türk, Kürt ve tüm halkların, barış içinde kardeşçe bir arada yaşama özlemi dünden daha fazla savunulması gerektiği dile getirildi.


Haak-Bir Başkanı Ali Ay, ''6 Mayıs 1972’de idam edilmelerinin 41. yılında, devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı saygıyla anıyoruz.  Hamburg Alevi Toplumu - Haak-Bir adına Sizleri Hz. Hüseyin'in biat etmeyen, Pir Sultan'nn başkaldıran duruşuyla, saygıyla selamlıyorum' diye başladığı konuşmasında, ''Ülkemizdeki bu günkü durum Denizlerin  yaptığı mücadelenin ne kadar haklı olduğunu göstermektedir. Bizler bütün demokratik sivil toplum örgütleriyle beraber, nerede olursa olsun İnsan hakları ihlallerine, Petrol uğruna savaş çığırtkanlığına, Emperyalizm ve onun yeni dünya düzenine, demokrasi adına sömürgeciliğe ve kapitalizmin doğa katliamlarına karşı mücadele etmeliyiz.  Denizin duruşu:  ırkçılığa, zulme, haksızlığa karşı gelmektir.  Ezilen tüm halkların yanında olmaktır.  Dili, dini, ırkı ve cinsiyeti yüzünden zulüm görenlere kucak açmaktır.  Fikir -Inanç - Örgütlenme özgürlüğünü savunmaktır.  Demokrasiyi savunmak ve demokrasi düşmanlarıyla amansız mücadele etmektir.


Deniz olmak emperyalist güçlerin ve onların uşaklarının tuzaklarına, oyunlarına düşmeden emeğe saygı gösterilen, halkların kardeşliğinin ve inanç hürriyetinin, yaşandığı, düşünce ve ifade özgürlüğü olan tam bağımsız demokratik bir Türkiye için omuz omuza durmaktır.  
Birlik, beraberlik ve örgütlülüğün mücadelenin amacına ulaşabilmesi bakımından ne kadar önemli olduğunu hepimiz çok iyi bilmeliyiz, yoksa ülkemizde hür yaşama şansımız kalmayacaktır. 41 yıl önce, 1972'de, 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece, devrimci gençlik hareketinin en önde gelen liderleri olan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edildiler. O günden bugüne geçen 41 yıllık süre içinde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının isimleri onurlu bir kuşağın gurur duyulan isimleri haline geldi.' dedi. Haak-Bir başkanı Ali Ay, 'Eğer Denizler yaşıyor olsalardı, bugün yaşanan tüm haksızlıkların karşısında dururlardı'' şeklinde görüşlerini ifade ederek konuşmasını bitirdi