İlhami Yazgan- Köln


25 YIL TÜDAY

1980 darbe sonrası Türkiye’de artan İnsan Hakları ihlallerine dikkat çekmek İçin yurt dışına kaçmak zorunda kalan bir çok aydının bir araya  gelmesiyle 13. Mayıs 1989 tarihinde Köln’de kurululan TÜDAY, (Türkiye- Almanya İnsan Hakları Derneği) 25. Yılını Köln'de gerçekleştireceği bir etkinlikle kutlamaya hazırlanıyor.

TÜDAY Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada,14 Haziran 2014 tarihinde (Cumartesi günü) Köln'de gerçekleştirilecek etkinliğe, Türkiye'den TÜDAY onursal başkanı Akın Birdal ve Grup Bajar'ın katılacağı bildirildi. Köln'ün merkezi semtlerinden Friesenplatz da (Friesenstrasse 44-48) bulunan Ostermannsaal'da gerçekleşecek olan etkinliğe ayrıca tanınmış sanatçılardan Erdal Şahin ve Köln'lü Sanat Atölyesi Musik Gurubu katılacak.  Etkinliğe Türkiye`den katılacak olan Bajar Gurubu, ilk albümleri Nêzbe’nin ardından, ikinci albümü ‘Hoşgeldin / B’xêr hatî’ ile Türkiye’de rock alanında dikkatleri üzerlerine çekmişti. Albümlerinde insan hikâyelerine yer veren Bajar, söyledikleri parçalarla köyden kente göç etmiş Kent insanının dertlerini yansıtırken, bu alanda meydana gelen insan haklarını ihlallerine de dikkat çekmekte. Son yıllarda müzik alanında yakalamış oldukları başarının arkasında, sınıfsal mücadeleye vermiş oldukları destek ve gurup elemenlarının çok dilli olmasında gören Bajar elemenları, 14 Haziranda Köln’deki etkinliğe tüm sevenlerini davet etmekte.

Dünyanın her yerinde insan hakları ihlallerinin artarak devam ettiği bir süreçte insan hakları alanında önemli bir kazanım olan TÜDAY'ın düzenleyeceği 25. Yıl Etkinliğine sadece Köln'den değil, Almanya'nın değişik yerlerinden de gelecek yüzlerce davetllinin katılımı beklenmekte.