-Mehmet Atak-

Hospital Str.’deki  TGH dernek merkezinde  düzenlenen  mali konularda bilgilendirme toplantısında Başkan Nebahat Güçlü ve Başkan Yardımcıları Ali Kurtuldu ile Coşkun Coştur, yönetimden Murat Kaplan, Yüksel Kılıç, Özlem Eryüksel, Mehmet Saltık, Semra Gülender, Zerrin Konyalıoğlu, Mesut Sipahi, Namık Yener ve Şerife Köylüce ile TGH Genel Müdürü Meryem Çelikkol hazır bulundu. Toplantıya Hüseyin Yılmaz döneminin bazı yöneticileri de iştirak etti.

BAŞKAN GÜÇLÜ : MAAŞLARI ÖDEYEMEMEK BİR SKANDALDIR !
 
Saat 18.15’te başlayan bilgilendirme toplantısını açan başkan Nebahat Güçlü,  yönetim olarak 4 Aralık’ta  yaptıkları ilk toplantıda  Genel Müdür Meryem Çelikkol’dan  aldıkları bazı bilgileri açıklayacağını belirterek, ‘’ Çok vahim  bir durumla  karşı karşıyayız’’ dedi.
Yeni Başkan Nebahat Güçlü’nün çok vahim ve skandal olarak nitelediği durum ise  şuydu:

TGH bünyesinde çeşitli görevlerde bulunan yaklaşık 15 kişinin maaşları, bu yılın Kasım ve Aralık aylarında mali sıkıntı sebebiyle ödenememişti. Bazı çalışanlar da Eylül’den bu yana para almamışlardı..  Ödenmesi gereken toplam rakam  ise 98 116 Euro tutarındaydı.

Başkan Güçlü, 27 yıllık TGH tarihinde ilk defa olarak böyle bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bu vahim durumu  2 haftaki kongrede delegeler önünde açıklamayan Hüseyin Yılmaz yönetimini suçladı.
Söz alan bazı yöneticiler ise, bu durumu bir ‘’Enkaz’’ olarak nitelediler.
Başkan Güçlü,  kongrede alınan karar gereğince,  geçen dönemden kalan hesapların incelenmesi  için 1 hafta önce, bu konuda  uzman bir firmayla anlaştıklarını ve ilk incelemeler sonunda, maaşlarını alamayanların  hemen Sigorta primlerinin yatırıldığını ve bundan sonra gelecek paralarla da maaşları ödemeye çalışacaklarını söyledi. Güçlü, açıklamalar yapmak üzere toplabtıya katılan hesap uzmanı Carsten Leverenz’i de salondakilere takdim etti.

CARSTEN LEVERENZ ‘İN AÇIKLAMASI
TGH yönetiminin 5 bin Euro karşılığında anlaştığı hesap uzmanlığı firmasının temsilcisi Carsten Leverenz’in  hesaplar üzerinde tam bir inceleme yapmadan, alelacele bu toplantıda konuşturulması bazı üyelerin tepkisini çekerken, kimileri de bu toplantının Ocak ayı sonları veya Şubat başında yapılmasının daha gerçekçi olabileceğini ifade ettiler.
Hesap inceleme işini üstelenen firmanın yetkilisi Carsten Leverens,  sorular karşısında sık sık konuşmak durumunda kaldığı toplantıda, dosyaları devraldıktan sonra acilen  yüzeysel bir tetkik yaptıklarını ve TGH muhasebecisinin hastalık sebebiyle işe gelmemesi sebebiyle, bazı rakamlara henüz ulaşılamadığını, çalışanlara ödenmesi gereken rakamın Aralık ayı itibarı ile 98.000 Euro olduğunu ve herhangi bir olumsuzluğa meydan verilmemesi için ilk planda çalışanların sigorta primlerinin yatırılması gerektiğini  ve bunun da hemen yapıldığını ifade etti.

MÜDÜR MERYEM ÇELİKKOL:  ‘’ 73 bin Euro tamam’’


Yapılan bu açıklamalar karşısında söz alan TGH Müdürü Meryem Çelikkol,  98.000 Euro’luk ödeme açığına karşılık,  geçtiğimiz günlerde 24.000 Euro ile zaruri ödemelerin yapıldığını, önümüzdeki hafta gelmesi kesin olan 49 küsur bin Euro ile de geri kalan ödemelerin yapılacağını söyledi. Çelikkol, proje paralarının toptan değil, parça parça gönderildiğini sözlerine ekledi.


BASIN TOPLANTISINDA SORU ve CEVAPLAR

Bilgilendirme toplantısının sonunda, TGH yönetim odasında  basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını cevaplandıran Başkan Nebahat Güçlü, yöneticilerin de hazır olduğu bu bölümde , ‘’Ya hemen harekete geçecektik, ya da 3 hafta içinde İnsolvens başvurusunda (iflas masasına) bulunacaktık’’ açıklamasında bulundu.

Sorular şöyleydi:

-Niçin Almanya Türk Toplumu’nun Temsilciler Toplantısı’nı beklemeden  hesap uzmanını da davet edip bu akşam konuştunuz ?
-Muhasebecinizle aranızda bir sorun mu var ?
-Hesaplarda yolsuzluk, usülsüzlük var mı ?
-Bazı görevlilerinizin istihbaratla çalıştığı söyleniyor ?
-Geçmişte bir yöneticinin şahsi olarak 50 bin Euro kredi çekip derneğe verdiği doğru mu ?
-TGH’nın mı, derneklerin mi başkanısınız ? Üye derneklerin  belirttikleri  şişirilmiş üye sayıları ile belirlenen  delegelerle yapılan bir genel kurul, etik olarak meşru mudur ?
-Madem bu olumsuzluklar vardı, eski yönetim neden istifa etmedi ?
- Yönetim olarak hangi konulara öncelik vereceksiniz ?
- Filiz Demirel’in size karşı bir husumeti mi var ?

Başkan Güçlü, gazeteceilerin bu sorularına karşı, her kesimin başkanı olduğunu ve toplumun her kesimini kucaklayacaklarını , hesap araştırmalarının sonucuna göre ancak konuşabileceklerini, muhasebecinin rahatsızlığı sebebiyle halen raporlu olduğunu, 50 bin Euro kredi konusundan haberdar olmadığını, kimseyle bir husumetinin bulunmadığını, ileriki haftalarda 2 yıllık bir çalışma programı hazırlayacaklarını söyledi.


Foto: Kadir Taçgın