2 Haziran Perşembe günü (yarın) Alman Meclisi'nde oylamaya sunulacak olan 'Ermeni Soykırımı yasası' için TGH kendi üyesi derneklerden habersiz, dernek imzalarını kullanarak "Ermeni Soykırımı yalanını reddediyoruz" başlıklı yürüyüşe çağrı yaptı.

Toplam 25 kuruluşun isimlerinin yer aldığı açıklamada, MHP'nin Avrupa'daki yan kuruluşu olarak tanımlanan Türk Federasyonu, AKP hükümeti destekli Avrupa Türk Demokratlar Derneği (UETD) ve Vatan Partisi gençlik teşkilatı olarak ifade edilen Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ile TGH üyesi olan yöresel ve spor derneklerinin isimleri dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili görüşlerini almak için kendilerine ulaştığımız
Hamburg Beşiktaşlılar Birliği, Fenerbahçeliler Derneği, Hamburg Türk Müziği Korosu ve Demokrat Çorumlular Derneği ile Teyd Bergedorf (Bergedorf Yaşlılar ve Emekliler Derneği) Başkan ve yöneticileri adı geçen açıklamadan sözlü yada yazılı olarak kendilerine herhangi bir haber verilmediğini açıkladılar. Dernek yöneticileri, TGH Başkanı Nebahat Güçlü'ye fevri davranışından dolayı sert tepki gösterdiler.

Benzeri sorunun değişik kereler de gündeme geldiğine yer veren yetkililer, ilk yapılacak yönetim kurulu toplantısında istifa da dahil, her şeyi açık-seçik konuşacağız dediler.



Avrupa Postası'na açıklamada bulunan çeşitli uzmanlar ise, son zamanlarda anti-semitizm içerikli etkinliklerle adını kamuoyunda duyurarak yeni imaj kazanmak isteyen Hamburg Türk Toplumu'nun, Ermeni Soykırımı yasa tasarısına karşı bir açıklamaya öncülük ederek, Türk Federasyonu, UEDT ve TGB ile biraraya gelmesini yeni bir proje olarak değerlendirdiler. 

Bugün yapılacak Berlin yürüyüşü için bedava otobüs çağrısı yapılmasını da, TGH'nın kuruluş felsefesi olan ırkçılıkla mücadele ile çeliştiğine örnek vererek, Almanya Türk Toplumu (TGD) merkezine ve yetkili merciilere suç duyurusu yapılması çağrısında bulundular.

ALMANYA TÜRK TOPLUMU BAŞKANI SOFUOĞLU: AKLIN YOLU BİRDİR

Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu'da sorumuz üzerine yaptığı açıklamada, "Diyalog yollarını tıkayacak ve yeni gerginlik ortamı yaratacak her türden girişim ve etkinliklerden uzak duruyoruz" dedi. Sofuoğlu, "Türkiye ve Almanya iç siyasetine karışmamaya özen gösteriyoruz. Aklın yolu birdir. Yaşananalara yeni zorluklar değil kolaylık şartları yaratılmalıdır. Biz her şeyin barış ve diyalog ortamı içinde çözülmesi gerkektiğine çeşitli kereler yaptığımız açıklamalarla dikkat çektik" dedi.