Alman ve Türkiyeli örgütlerden Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), Ciwanen Azad, Offenes Treffen gegen Krieg und Militarisierung, Rewolutionäre Aktion’un ortaklaşa düzenlediği mitingde açılan standa, politik tutsaklara özgürlük talebini içeren çeşitli materyaller sergilendi.

Mitingde Almanca olarak, Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), Navenda Civaka Demokratîk ya Kurdên Almanyayê (NAV-DEM), Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK), Yaşanacak Dünya/Devrimci Proletarya, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Avrupa ve Federal Almanya İşçi Dernekleri Federasyonu (FİDEF)’in yayımladığı ortak açıklama okundu.

“Terörle Mücadele Yasalarına Hayır!”



Almanca yapılan konuşmada, “Almanya'da 8 Kürt aktivisti tutuklu bulunmaktadır: Ahmet ÇELIK (YEK-KOM eski başkanı), Kenan BAȘTU, Mustafa ÇELİK, Mehmet DEMIR, Bedrettin KAVAK, Ali ÖZEL, Abdullah ȘEN ve Muhlis Kaya. Onların yıllardır verdiği siyasal ve ulusal kurtuluş mücadelesi -Türkiye’de de olduğu gibi – Almanya’da da artık terör olarak nitelendirilmektedir.” denildi.

Konuşmada, 15 Nisan 2015 tarihinde, Almanya Adalet Bakanlığı'nın talebiyle, Federal Başsavcılığın başlattığı operasyonla Avrupa'nın birçok ülkesinde 10 devrimci ve ilericinin gözaltına alındığı belirtildi.

“Müslüm Elma, Erhan Aktürk, Dr. Banu Büyükavcı, Dr. Sinan Aydın, Haydar Bern, S. Ali Uğur, Musa Demir, Sami Solmaz, Deniz Pektaş ve Mehmet Yeşilçalı ile birlikte toplam 10 devrimci, 2002’de yürürlüğe giren ceza kanunun 129 b yasası kapsamında, ‘yurt dışında faal olan terör örgütü’ olarak lanse edilen, -Türkiye Komünist Partisi/ Marksist Leninist TKP/ML - üyesi olmakla suçlanmaktalar.” denilen konuşmada, İddianamede geçen suçlamaların içinde en çok dikkat çeken olgunun; tutsakların Suriye’de bulunan Kürdistan’ın Kobanê / Rojava bölgesinin kurtuluşu mücadelesine ve demokratik otonomi projesi inşasına katıldıkları ve bunun bir ''suç unsuru'' olarak yer alması olduğunun altı çizildi.

Mitingde yapılan konuşmada ayrıca, Anadolu Federasyonu yöneticilerine ve aktivistlerine yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda 18 insanın halen tutuklu bulunduğu belirtildi.

“Politik Mücadele Meşrudur, Yargılanamaz!”, “Bütün Politik Tutsaklara Özgürlük!”, “Terörle Mücadele Yasalarına Hayır!” denilerek konuşma sonlandı.

129 a-b karşıtı imza kampanyası

Mitingde, AGİF’in başlattığı 129 a-b karşıtı imza kampanyasına da ilginin yoğun olduğu dikkat çekerken, AvEG-Kon ve AGİF imzalı politik tutsaklara özgürlük dövizleri de taşındı.

Newroz kitlesiyle coşkulu buluşma

Mitingden sonra kitle, Newroz mitinginin yapıldığı alana doğru yürüyüşe geçti. Yoğun alkışlar ve sloganlarla Newroz kitlesiyle buluşmanın gerçekleşmesi coşkuyu daha artırdı...

Necati Abay / Stuttgart