Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde dün görüşülen dokunulmazlık ile ilgili anayasa değişikliği önerisinin 374 oyla kabul edilmesi, CHP Hamburg ve Schleswig- Holstein Birliği’nin davetiyle düzenlenen fikir-alışverişi başlıklı toplantıda geniş yer buldu. Toplantıya katılan STÖ temsilcileri, "Türkiye'de son haftalarda yaşananlardan ciddi kaygı duyuyoruz" endişesini taşıdıklarını belirttiler.

Jenfeld-Haus salonunda yapılan toplantıda, TBMM’de hakkında fezleke olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi, "Türkiye nereye gidiyor?" sorusunu gündeme taşıdı.

Birlik Başkanı Erkan Erçin'in yönettiği oturumda, Başkan Yardımcısı Erol Buldak, Adil Dişli, Celal Cengiz ve Cem Suveren ile toplantıya destek veren 12 sivil toplum kuruluş temsilcilsi de hazır bulundu. Her konuşmacıya üçer dakika söz hakkı verilen toplantıda, gençlerin ve kadın sayısının düşüklüğü dikkat çekti.



Aralarında SPD eyalet milletvekillerinden Güngör Yılmaz ve Kazım Abacı (SPD) ile Belediye Meclis Üyelerinden Bayram İnan (Yeşiller), Behçet Algan (SPD) ve eski milletvekili Alirıza Şimşek'in de (SPD) bulunduğu toplantıya, AKM Başkanı Nurali Demir ve HAAK-BİR Başkan Orhan Özgür ile Haziran Hareketi temsilcisi Tuncay Şimşek de katılarak görüşlerini belirtti.

KONUŞMALARDAN KISA SATIR BAŞLARI:



AABF'in tecrübeli ismi Baykal Arslanboğa, " Yeni bir Gezi ruhu yaratılmalıdır.Yanyana yürümek için hiç kimse başkasından savunduğu görüşünü değiştirmesini beklememelidir. Birlik ve dava ruhuyla hareket etmek için elimizden gelen katkıyı sunacağız. Aleviler senelerdir mağdur durumdadırlar. Buna en çok karşı çıkması gerekenler elbetteki Sünnilerdir. CHP, Alevilerin haklarına cesaretle sahip çıkmalıdır. Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'de söylediği sözler Erdoğan'ı pek rahatsız etmez. Ama Brüksel ve ABD'yi ziyaret etmesi ciddi anlamda rahatsız eder."

Bayram İnan: "CHP, AKP'nin oyununa alet oldu. Doğrusu 550 Milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için oylama yapılmalıydı. CHP'nin net bir çizgisinin olmadığı açığa çıkmıştır. Günümüzde sosyal demokrat çizgisi kaybolmuş bir CHP ile karşı karşıyayız. Buradaki sorunları konuşalım deniliyor ama, Türkiye'deki politik atmosferden bağımsız olarak konuşmak mümkün değildir. CHP önce çizgisi ile hesaplaşmalıdır."



Dr. Yaşar Aydın
: CHP, "Nasıl bir Türkiye istiyoruz" sorusuna yanıt bulmalıdır. Türkiye'de % 60'lık bir kesimin muhafazakar partilere oy verdiği bir gerçekliktir. Ortada bir sosyal demokrat kesim, öte yanda ise, pek sesi duyulmayan ve devrim romantizmi ile ilerleyen sol var. HDP'nin topluma cevap veremeyeceği ortaya çıktı. Gözler CHP'de. CHP önce sosyal demokrat bir parti olmalıdır. Sol ile ittifak edebilecek mi? Kürtlerden oy alamayacaği açıktır. Öyleyse, Türk muhafazakar kesiminden oy toplamalıdır ama nasıl? Bir yandan da kendi içindeki hassas kitleyi dikkate almalıdır."

Alirıza Şimşek: Türkiye'de talihsiz bir süreçten geçiyoruz. Bugün TBMM'de fezlekesi olan vekillerin dokunulmazlığının kalktığı gündür. Deniz Gezmiş'lerin idam edilmesine oy veren CHP'liler nasıl ki hala unutulmadı TBMM de hataya dişerek AKP'ye detek verenler de unutulmayacaktır. TBMM'de hedef tahtasında olan HDP'lilerle CHP dayanışma göstermeyerek tarihi bir hataya düşmüştür. Türkiye'de yargının bağımsız olduğuna inan var mı aramızda? İnanmıyorum. Bugün tarihi bir süreçten geçiyoruz. Unutulmamaöası gereken bir başka durum ise Erdoğan’a bu yolu Baykal'ın açmış olduğudur.

Güngör Yılmaz: Önce demokrasinin nasıl işleyeceğini konuşmalıyız. Başka görüşlere tahammül göstermeliyiz. Türkiye'deki olayları oradakiler çözer. Türkiye'yi dışarıdan kurtarmaya kalkışmayalım.



HAAK-BİR Başkanı Orhan Özgür, "Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'na hakkını helâl ederek büyük bir hata yapmıştır"

'KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİ İLE TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ AYNI' TARTIŞMASI

Kamuran Peltek
: "Ben Alevi değilim. Toplumda tüm CHP'liler Alevi gibi yanlış bir algı vardır. Bu kırılmalıdır. Eski devrimciler yönetime girerek, yeni projeler üretilmelidir. HDP'nin yaptığı tek kelime ile milliyetçiliktir. Bunu bilelim. Kürt milliyetçiliği ile Türk milliyetçiliği aynıdır."

Hamburg Birleşik Haziran Hareketi temsilcisi Tuncay Şimşek: "HDP'yi bu şekilde görmek ve eleştirmek yanlıştır. AKP ve MHP'nin sürdürdüğü milliyetçilik oldukça tehlikelidir. Böyle giderse Türkiye'yi daha da karanlık günler beklemektedir. Sur, Cizre ve Nusaybin'de yaşanan devletten kaynaklı sivil katliamları unutmayalım. Gezi direnişi sırasında "HDP neredeydi" sorusunu soranlar, Kürdistan'da yaşanan katliamlar boyunca Batı'dakilerin neden sessiz kaldığına bir yanıt vermelidirler. Ülkenin karanlık günlere gitmesini istemiyorsak, birlikte bir dayanışma hareketi oluşturmalıyız. Tersi durumda ülkedeki yaşanan sorunlarla başedemeyiz."

ALMAN PAPAZ: HİTLER ZAMANINDA ÖNCE SOSYALİSTLERİ TOPLADILAR

Kazım Abacı: TBMM'deki CHP'liler, Alman tarihindeki tanınmış milletvekili Otto Wels (SPD) gibi, örnek tavır alabilselerdi, tarihte hiçbir zaman unutulmazlardı. (Alman Komünist Partisi hakkında getirilen yasaklamaya ve dokunulmazlıkların kalkmasına karşı tarihi anlamda bir konuşma yapmıştı). Abacı öte yandan Alman Papaz Martin Niemöller'in Hitler faşizmini şu cümlelerle anlatmasını salonda bulunanlara örnek verdi;

"Önce Sosyalistleri topladılar. Sesimi çıkarmadım, çünkü ben sosyalist değildim. Sonra sendikacıları topladılar, sesimi çıkarmadım, çünkü sendikacı değildim. Sonra Yahudileri topladılar, sesimi çıkarmadım, çünkü Yahudi değildim... Sonra beni almaya geldiler... Benim için sesini çıkaracak Kimse kalmamıştı.” 



AKM Başkanı Nurali Demir: Alevi Toplumu CHP'den beklenti içindedir. Sorunların çözümü " vatan, millet, sakarya" diyerek olmaz. Ülkenin temel sorunlarından Kürt sorunu, Alevilerin talepleri ve tüm bunların başında olan gerçek demokrasiye toplumun tüm kesimlerinin ihtiyacı vardır. CHP 2 yıl öncesine kadar Alevi kesiminin kalbinde taht kurmuştu. Kürt, Alevi ve Sol sorunları karşısında CHP programlar geliştirmeli, ötekileştirmeyi bir tarafa bırakmalıdır.

KILIÇDAROĞLU SAĞCI DANIŞMANLARINA SON VERSİN

Hamburg
CHP Eski Birlik Başkanı Murat Arslan: ” Deniz Baykal döneminde CHP daha sağlamdı ve sosyal demokrat çizgiye sahipti. Bugün CHP'ye hemen hepsi sağcı olan Çiller, Yılmaz ve MHP'nin danışmanları yol göstermektedir. Önce buna son verilmelidir. Öte yandan Türkiye'deki karamsar tabloya son verilmek isteniyorsa CHP, süratle sokağa inmelidir. Erdoğan'ı eleştirmekle bu işler olmaz. Bedel ödemeden bir yere varılamaz.”

HADD Başkanı Coşkun Coştur ise, konuya farklı açıdan yaklaşarak şunları söyledi: " Yandaş değilseniz Türkiye'de yaşama şansınız yoktur. Bazen en karanlık diye düşünülen dönemler, aydınlığa en yakın olduğumuz andır. Ülkede vekillerin kaderi parti genel başkanlarının dudakları arasındadır. Hamburg'a konuşmacı olarak davet ettiğimiz Fikri Sağlar, Muharrem İnce ve Ali Haydar Hakverdi bile gelişmeler karşısında sessiz kaldılar. CHP nereye gidiyor? Bir yandan 19 Mayıs kutlamasında "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" denilirken, öte yandan İbrahim Kaypakkaya'nın mezarında anmaya katılınarak, her tarafa şerbet verilmektedir. CHP, sokağın sesine kulak vermelidir."

Altona Belediye Meclis Üyesi (SPD) Behçet Algan ise, "Türkiye, karanlık ile aydınlık arasında mücadele veriyor. Sayı olarak çok olmamıza rağmen yansıması farklı olmaktadır. Faşizmin ayak sesleri duyulmaktadır. Daha fazla kadın arkadaşlara ve gençlere önem vermeliyiz. Erdoğan'ın bugünlere gelmesinde rolü olan "yetmez ama evet" diyenleri unutmadık. Türkiye bir patlama noktasındadır. Yaşadığımız ülkelerdeki partilere üye olarak faşizme karşı daha da güçlü olarak sesimizi yükseltelim." dedi.