Mahmut Özkan- Nürnberg

Türkiye'de ilk olarak Kazım Koyuncu'nun gerçekleştirdiği Dünya Horon Günü etkinliği, bu sene Demokratik Güçbirliği Platformu tarafından Nürnberg'de düzenlendi. Soma da katledilen 301 işçiye adanan etkinliğe, 150'ye yakın dinleyici katılım sağladı, Soma maden faciası -katliamından- görüntülerin yer aldığı bir sinevizyon gösterildi.



Yazar Metin Ayçiçek, Soma da yaşamını yitiren Maden işçilerinin çalışma koşullarını düzeltmeyen, denetlemeyen kapitalist kar hırsından, taşeronlar yoluyla ucuz emek ve çocuk emeği sömürüsünden örnekler ve istatistikler verdi. Devletin vurdum duymazlığını eleştiren bir konuşma gercekleştirdi. Tayyip Erdoğan ın bu işin “fıtratında” ölüm vardır sözlerine tepki göstererek, 'Kaderimize razı olmamalıyız. Kaderimizi elimize almalı ve mücadele etmeliyiz' dedi.



AKM ye bağlı, Alevi Saz ekibi ve korosunun seslendirdiği halk türküleri ilgiyle izlendi. Dinleyicilerin eşlik ettiği etkinlikte duygular dile geldi, sınıf kini ve öfkeler bilendi. Türkiye'den davetli otantik Doğu Karadeniz müziğini icra eden, Tulum ve Kemençe Sanatçısı, Onur Şentürk'ün müziği ve Musa Karaalioğlu'nun duygulu şiirleriyle ” Hep birlikte el ele Hayde Horona” şiarıyla, acılar ve duygular isyana dönüştürüldü. Birlikte Horon tepildi. Soma'da katledilen yoksul işçilerin ailelerine yardım edilmek üzere, Demokratik Güçbirliği tarafından kitleden  bağış toplanıldı.