Almanya'nın en büyük Eyaleti olan ve en çok göçmenin yaşadığı Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinde (NRW) seçilmiş Uyum Meclislerinin yöneticileri ve Başkanlığını Tayfun Keltek'in yaptığı Uyum Meclisleri Çatı Kuruluşu hafta sonu Ahlen'deki eski Maden Ocağı Vesfalya'da toplandı.

Ahlen Uyum meclisi Başkanı İlkay Danışmaz'ın insiyatifi ile gerçekleşen Ahlen belediyesinin ev sahipliğini üstlendiği toplantı Yeni Zelanda'daki terör saldırısı kurbanları için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Daha sonra kürsüye gelen Ahlen Belediye Başkanı Dr. Alexander Berger konukları selamlayan konuşmasında Ahlen'de 90 farklı ulustan insanların barış içerisinde birlikte yaşadığını söyledi.

80 Delegenin katıldığı genel kurula, NRW Parlamentosu Uyum Komisyonu Başkanı Bayan Milletvekili Margaret Voßeler-Deppe, Müsteşar Serap Güler, Almanya Türkiye Araştırmalar Merkezi eski Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, InnoSozial adlı kuruluşun Müdürü Dietmar Zöller, SPD Bölge Milletvekili Annette Watermann-Krass , Belediye Meclis Üyeleri Bernd Meiwes, Serhat Ulusoy (SPD), Ahlen Belediyesi Sosyal, Gençlik ve Uyum Dairesi Müdürü Ulla Woltering, Uyum ekibinden Daniela Noack ve Mehmet Tanlı' da katıldılar.

Ahlen'deki toplantıda konuşan Eyalet Uyum Meclisleri Kurulu Başkanı Tayfun Keltek kısa bir süre önce İlkokullarda İngilizce yerine Türkçe, Polonyaca ve Rusça dersleri konması çağrısı nedeniyle adeta sosyal bir Linçe maruz kaldığını bu konuda kendisine destek verenlere teşekkür etti ve Eyalet Hükümetinin Uyum meclislerinin yerine Uyum Komisyonlarını getirme fikrininde yanlış olduğunu söyledi.

Keltek ayrıca „Çocuklarımızın, öğrencilerin ana dillerini doğru biçimde öğrenmeleri ve kullanmaları çok önemli. Toplum dili mutlaka Almanca kalacaktır. Ama hem toplum dilini öğrenmelerine, hem akrabalarıyla anlaşabilme, kültürlerinden kopmama açısından hem de sağlıklı kişiliklere kavuşmalarına olumlu katkılar sağlayacaktır. Bu doğruları talep ettiğim için ben ne ırkçıyım, nede Nasyonalistim‘‘ dedi. “Ahlen Uyum Meclisi Başkanı İlkay Danışmaz'da Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen yabancı kökenlilere Yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı verilmesi konusunda destek vermesi için Müsteşar Serap Güler'e ricada bulunduğunu söyledi.

Delegeler eski Statünün kalması için oylama yaptılar

Uyum Meclislerinin eski Statüsünde kalması onaylandı Ahlen'de konuşan Hrästäzan Demokrat CDU'lu Eyalet Milletvekili Margaret Voßeler-Deppe ve Bakanlık Müsteşarı Serap Güler NRW Hükümetinin Uyum konusunda ciddi adımlar atmaya hazırlandığını, uyumun tüm toplumu ilgilendiren bir konu olduğunu, Uyum Meclisleri Çatı Örgütünü ciddi muhatap bir kurum olarak gördüklerini ama AB dışından gelen ve Alman Pasaportu olmayanların Yerel Seçimlerde oy kullanmasının şu an mümkün olmadığını söylediler. NRW Eyalet toplantısının son bölümlerinde yapılan oylamada Delegeler oy birliğiyle Uyum Meclislerinin eski Statütüsünde kalması yönünde oy verdiler.

Ahlen / Mehmet Tanlı