Avrupa Sürgünler Meclisi (ASM), Erdoğan'ın İsveç’in NATO’ya üyeliği karşılığında iadesini istediği 30 kişilik siyasi sürgün isimden yazar, yayıncı ve ASM üyesi Ragıp Zarakolu hakkında açıklamada bulundu.

2012 yılından bu yana İsveç'te yaşayan yazar Ragıp Zarakolu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, "TC Devleti Avrupa ülkelerine de hukuksuzluğunu dayatmaya çalışıyor" satırları dikkat çekti.

Almanya'da “Dersim Etnografya Müzesi” girişimi Almanya'da “Dersim Etnografya Müzesi” girişimi

İşte o açıklama:

"Her türlü sorunu fırsata çevirip kendi siyasal ömrünü uzatmaya çabalayan AKP iktidarı bu sefer de İsveç ve Finlandiya`nın NATO`ya üyelik başvurusundan ne koparabilirim diye harekete geçti. Bunun için de bu ülkelerdeki sürgünleri ve muhalifleri şantaj aracı olara kullanmayı deniyor.

Aralarında üyemiz Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 30 kişilik bir sürgünler listesi basına yansımış durumda. Ragıp Zarakolu, 2012 den beri uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak iltica statüsünde İsveç'te bulunuyor.

Ancan hiçbir hukuk kuralını tanımayan TC Devleti aynı şekilde Avrupa ülkelerine de bu hukuksuzluğunu dayatmaya çalışıyor. Bunun için de her fırsatta buradaki sürgünleri ve muhalifleri bir şantaj aracı olarak kullanmayı sürdürüyor.

Sefalet ve ürküntüyle boğuşan toplumu ülke içinde ekmek kuyruklarına sürerken, uluslararası hukuk ihlallerini alışkanlık haline getirip, sürgün statüsünü lümpen bir tüccar pazarlığına indirgeyen bu tutum sadece utanç vericidir.

Uluslararası hukuğun onayladığı sürgünlük statüsünün muhatabı kurum ve yapıları bu gerçeğin tahrif edilmesine, indirgenme ve sıradanlaşmasına karşı sorumluluklarını bir kez daha hatırlatırız.

Hiç bir sürgün tehditten ve şantajdan korkmuyor. Faşizme direniyoruz. Zindanlar boşalacak, biz ülkemize döneceğiz."