Mustafa Akpolat

Sunumunu Engelsiz Diyalog Kültür ve Sanat Derneği 2. Başkanı Coşkun Üresin’in yaptığı etkinlikte, eşi Haluk Demir'in gitarı eşiliğinde şarkılar yorumlayan Gülsen Gülbeyaz ile ''içsel yol'' adlı kitabı ve edebiyat üzerine söyleşi yapılarak, edebiyat ve müzik dolu bir etkinlik gerçekleştirildi.



Girişin ücretsiz olduğu etkinlik, salonu dolduran misafirler tarafından ilgi ile izlendi. Engelsiz Dialog Tiyatro ekibi tarafından hazırlanan ve Çoşkun Üresin, Bekir Ay, Zübeyde İlter ve Hatun Aydınlık'ın rol aldığı “Kadınlık bizde kalsın” adlı oyundan alınan ''Sucuk Ağacı'' adlı skeç hem güldürdü hemde duygulandırdı.



“Yasak elmaya“ atfen “yasak sucuk“ ile espirili ve güldüren diyaloglardan sonra, skeçte rol alan Bekir Ay'ın etkinliğe ve skece gösterilen ilgiden dolayı sevinç gözyaşı dökmesi izleyenleri duygulandırdı. Dernek çalışmaları hakkında bilgi veren Çoşkun Üresin, sanatsal çalışmalara desteklerinin devam edeceğini ifade etti. Etkinliğin sonunda yazar Gülbeyaz, kitaplarını imzaladı.

Derneğin tanıtım bülteninde dernek ile ilgili olarak şu görüşlere yer verilmekte:



Biz Kimiz?

2011 yılında Almanya’nın Hamburg kentinde kurulan Engelsiz Diyalog Kültür ve Sanat Derneği, engelli, engelli ailesi ve engelsiz duyarlı vatandaşlarımızın bir araya gelmesiyle oluşmuştur. “Engelsiz Diyalog Tiyatro Grubu” olarak yola çıkan ekibimiz, 2011 yılında dernekleşerek çalışma alanını genişletmiştir. Derneğimiz zihinsel ya da bedensel her türlü engeli olanlara, engelli ailelerine ve engellilerle yaşamı paylaşmak isteyen herkese açıktır. Hiçbir derneğe ya da kuruma bağlı bulunmayıp, hiçbir siyasi görüşü bünyemizde bulundurmamaktayız. Bizler gibi düşünen, dünya görüşü ve gönül gözü açık olan herkesi aramızda görmekten onur duyarız.


Amacımız nedir?
Engelsiz Diyalog Kültür ve Sanat Derneği’nin başlıca amacı, engelli ve engelli ailelerini kültür ve sanat çatısı altında bir araya getirerek sosyal yaşamlarına katkı sunmaktır. Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da halen engellilerimiz toplum yaşamına yeterince katılamamakta, büyük bir kısmı toplumdan soyutlanmaktadır. “Yaşam paylaşıldıkça güzelleşir” felsefesiyle yola çıkan derneğimiz, özellikle tiyatro çalışmalarıyla engelli ve engelli ailelerinin sanatsal yönünü teşvik etme, yeteneklerini ortaya çıkarmalarına ortam oluşturma yönünde çalışmalar yürütüyor. Derneğimiz ayrıca engelli ve engelli ailelerini kültür ve sanat yoluyla topluma entegre ederek, önyargılı bakış açısının ortadan kalkması yönünde hedef belirlemiştir. Sağduyulu toplumumuzun engellilerin başarılarına ortak olacağına, onlara sahip çıkacaklarına inancımız yüksektir.

Niçin özellikle tiyatro?
Özellikle tiyatro sanatını seçmemizin ana sebebi, oyuncuların kendilerine olan özgüvenlerini tiyatro aracılığıyla pekiştirmek, yaşam kalitesini yükseltmek, keşfetme ve sorgulama yeteneklerini geliştirmektir. Bunların yanı sıra konuşma yeteneği kısıtlı olan arkadaşlarımıza konuşma alışkanlığı kazandırmak, organlarını sürekli aktif halde tutmalarına destek olmak amacıyla çeşitli egzersizler yapmaktayız. Farklı rehabilite tekniklerini ihtiyaç doğrultusunda geliştirerek engelli oyuncularımıza ve katılımcılara terapi şeklinde uygulama çalışmaları da programımız dahilindedir.

Tiyatro oyunlarımızın içeriği:
Tiyatro oyunlarımızı genellikle kendimiz yazıyor, özellikle engelli ve engellilerin sorunlarını, toplumun engelliye bakış açısını sanat aracılığıyla yansıtmaya çalışıyoruz. Toplumdaki “akraba evliliği”, “aile içi şiddet” gibi sorunlara dikkat çekerek bu sorunların hepimize verdiği zararları tiyatro oyunlarımızdaki mesajlarımızla gerekli yerlere iletmeye çalışıyoruz.

Çalışma noktamız:
Engelsiz Diyalog Tiyatro Grubu, çalışmalarını halen Grosse Berg 189, 22767 Hamburg adresinde bulunan Altona Treffpunk Kurumu çatısı altında devam ettiriyor. Tüm zorluklara ve eksiklerimize rağmen büyük bir azim ve şevkle yürüttüğümüz faaliyetlerimize maddi ve manevi her türlü katkınız bizleri mutlu edecektir. Destekleriniz için şimdiden teşekkür ediyoruz.

Beklentilerimiz:
Sizler de organize edeceğiniz etkinlik ve sosyal faaliyet programınıza derneğimizin tiyatro oyunlarını dahil edebilir, katkı sunmamızı sağlayabilirsiniz.