Almanya'nın Münih kentinde, TKP/ML (Türkiye Komünist Partisi / Marksist-Leninist) üyesi oldukları suçlamasıyla açılan davada sona gelindi.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde beş yıldır süren davada, biri kadın 10 devrimci, Almanya'da yabancı bir terör örgütüne (§129/b) üye olmak, örgütün yurt dışı birimini kurmak ve maddi destek sağlamak gibi suçlarla yargılanıyor.

15 Nisan 2015 tarihinde Avrupa genelinde geniş çaplı yapılan bir operasyonla tutuklanan ve Haziran 2016 tarihinden bu yana Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde TKP/ML davasında yargılanan, 10 devrimciden 9'u çeşitli aralıklarla duruşmalara katılmak şartıyla tahliye edilmişlerdi. Müslüm Elma ise serbest bırakılmamıştı 

SAVCILIK 3,5 YIL İLE 6 YIL 9  AY ARASINDA HAPİS CEZASI TALEP ETTİ 

Dava sürecinde mahkeme savcısı; Mehmet Yeşilçalı için 3, 5 Yıl, Dr. Banu Büyükavcı için 4 Yıl, Dr. Sinan Aydın için 4 Yıl, Sami Solmaz için 4 Yıl, Musa Demir için 4 Yıl, Haydar Bern için 4 Yıl, Seyit Ali Uğur için 4, Yıl 9 ay, Erhan Aktürk için 4, Yıl  9 ay, Deniz Pektaş için 5 Yıl, davanın tek tutuklu sanığı ve TKP/ML'nin yurt dışı sorumlusu olmakla suçlanan Müslüm Elma için ise 6, Yıl 9 ay hapis cezası talebinde bulunmuştu.

SANIK AVUKATLARI: OLAYIN ARDINDA TÜRKİYE VAR

Sanık avukatları karar öncesi yaptıkları açıklamada, Almanya Adalet Bakanlığı'nın yetkisi olmadan böylesi bir davanın açılamayacağını belirterek, davanın Türkiye'nin yurt dışındaki muhaliflere yönelik yargı yolunun açılması talepleri üzerine başlatıldığını öne sürdü.

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi, iddianemenin Almanya'da toplanmış bilgilerle hazırlanmış MİT raporlarına dayandığını, bunun da delillerin yasa dışı yollardan sağlandığı anlamına geldiğini iddia etmişti.

YABANCI BİR TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYE OLMAK SUÇLAMASI

Edinilen bilgilere göre, 1990'lı yılların ortalarından itibaren §129/b maddesine istinaden Almanya dışında bir “terör” örgütünü desteklemek veya yöneticilik düzeyinde çalışmalarına katılmak gibi siyasi nedenlere dayalı iddialarla açılan davalarda bugüne kadar Türkiye kökenli onlarca siyasetçinin tutuklu olarak yargılandıkları ve çeşitli cezalara çarptırıldıkları öğrenildi.