Basına ve kamuoyuna yönelik yazılı açıklama yapan MARDEF, "Maraş Katliamı'nı katliamın yaşandığı bir hafta boyunca anmanın/anlatmanın daha anlamlı, daha doğru ve daha sonuç alıcı olacağını belirlemiş ve 19-26 aralık günlerini 'Maraş Katliamı'nı Anma Haftası' olarak ilan etmeye karar vermiş bulunuyoruz" dedi.

Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF) imzalı yapılan açıklamaya yer veriyoruz:

BASINA VE KAMUOYUNA,

“MARAŞ KATLİAMINI ANMA HAFTASI” İLAN EDİYORUZ

Kısa adı MARDEF olan Maraş demokratik dernekler federasyonu olarak, 3. Meclis toplantımızı büyük bir kararlılık ve yüksek bir motivasyonla gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

Bu toplantımızda alınan birçok kararın yanında, özellikle bir konuyu öneminden dolayı özel olarak kamuoyu ve basınla paylaşmak istiyoruz. Bilindiği gibi 19-26 Aralık 1978 yılında, devletin bir organizasyonu olarak bir hafta boyunca devam eden ve onlarca insanın katledildiği Maraş katliamı bütün demokratik kamuoyunun hiç unutmadığı ve unutturulmasına izin vermediği çok önemli bir siyasal katliam olarak her yıl dönümünde birçok etkinlikle ve çok sayıda alanda anılmaktadır.

Ancak yaşadığımız coğrafyada o kadar çok katliam yaşandı ve o kadar çok katliam yaşanmaktadır ki sadece yıl dönümlerinde yapılan etkinliklerle, bir katliamı toplumun gündeminde tutmak ve hesabının sorulacağı bir zemine taşımak ne yazık ki mümkün olmayabilmektedir.

MARDEF’in en temel çalışma alanlarında birisi olarak belirlediğimiz Maraş katliamının bilinmesi ve hesabının sorulması konusunda, daha fazla ne yapabiliriz diye bir sorunu, bu toplantımızın en temel sorunlarından biri olarak ele aldık.  

Bu amaçla yukarıda belirtilen noktalardan hareketle MARDEF Genel Meclisi olarak, Maraş katliamını, katliamın yaşandığı BİR HAFTA BOYUNCA anmanın/anlatmanın daha anlamlı, daha doğru ve daha sonuç alıcı olacağını belirlemiş ve 19-26 aralık günlerini “MARAŞ KATLİAMINI ANMA HAFTASI” olarak ilan etmeye karar vermiş bulunuyoruz.

Bu kararla Maraş katliamını daha görünüyor kılmak ve bu katliamın hesabının sorulabileceği bir süreci başlatmak istiyoruz. Maraş katliamı gibi kapsamlı ve çok yönlü bir soykırım uygulamasının, sadece yıl dönümlerinde yapılan çeşitli etkinliklerle anlatmanın yetersizliğinden hareketle alınan bu kararın demokratik kamuoyu tarafından da dikkate alınacağını, değer verileceğini umuyor ve bekliyoruz. 

 “19-26 ARALIK MARAŞ KATLİAMINI ANMA HAFTASI”nda:

1.     Başta bütün Maraşlılar olmak üzere bütün demokratik kamuoyunun, 1 hafta boyunca evinde, işyerinde veya uygun herhangi bir mekânda çocuklarına, yakınlarına, arkadaş, komşu ve dostlarına Maraş katliamını anlatmasını, katliamı yaşayan tanıdıklarını veya mezarlarını ziyaret etmesini öneriyoruz.

2.     Her Maraşlının ve demokratik kamuoyunun, 1 hafta boyunca, kurumlarda evlerde ve işyerlerinde, katliamda katledilen canlarımızın resimlerinin ve katliama dair anlatımların veya bilgilerin yer aldığı “MARAŞ KATLİAMI KÖŞESİ” oluşturulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. 

3.     Yine başta demokratik Maraşlılar olmak üzere tüm demokratik kamuoyunun 1 hafta boyunca, Maraş katliamını unutmadığını, o acıların YAS’ını tuttuğunu ifade etmek amacıyla eğlenceli etkinlikler düzenlememesi gerektiğini, düğün ve benzeri etkinlikleri planlarken bu günlerde bir katliam yaşandığını, kimsenin bu katliamın yaşattığı acıları unutamayacağını göz önüne almasının gerekli ve önemli olduğunu, mümkün oldukça bu etkinliklerin bu günlere denk getirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bu düşünce ve önerilerimiz, geliştirilebilir, zenginleştirilebilir. Her durum ve koşulda bu önerilerimizin takipçisi olacağımızın, bu katliamın hesabının sorulacağı bir geleceği yaratmadan asla vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini istiyor ve başta Maraşlı demokratik çevreler olmak üzere bütün demokrasi güçlerinin bizi yalnız bırakmayacağına, bize güç ve destek vereceğine inanıyoruz.   

MARAŞ KATLİAMINI UNUTMAYACAK, UNUTTURMAYACAĞIZ.  

MARDEF(MARAŞ DEMOKRATİK DERNEKLER FEDERASYONU)