Günler öncesinden yapılan hazırlıklar sonucunda, kalabalık bir katılım ile Gağan kutlama geleneği yaşatıldı.

Yönetim Kurulu ve Kültür Sanat Kurulu, organizasyondaki titizliklerinden dolayı konukların takdirini kazandılar.

Kadın tutsakların Mamak anıları: "Kaktüsler susuz da yaşar" Kadın tutsakların Mamak anıları: "Kaktüsler susuz da yaşar"

Test merkezinden gelen görevliler konuklara kapıda test yaptılar. Kutlamayı organize eden yönetim kurulunun Korona önlemlerini titizlikle uygulaması dikkat çekti.

Kültür Sanat Kurulunun davul-zurna ile temsili olarak hazırlamış olduğu Gağan oyunu, coşkulu alkışlar eşliğinde izlendi.

Sanatçı Yasemin Fil'in açıklamasından ilgili bölüm şu şekilde;

"Gağan Bayramı Zazaca`da Khal; yaşlı, ihtiyar anlamına gelir. Gağan ise Aralık ayının ismidir. Yeni bir yıla girmenin her inanç ve kültürde, her coğrafyada farklı ritüelleri vardır. Dersim ve çevre bölgelerde yaşayan Aleviler ise yüzyıllardır, yeni yılı Gağan Bayramı ile kutlamaktadırlar. Bu ayda; Khal Gağan olarak bilinen bir ritüel ile yeni yıl karşılanır, eski yıl uğurlanır.

Kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimizi yaşatmak için güzel bir Gağan kutlaması gerçekleştiriyoruz. Dersim`li canlarımızın Gağan geleneğini yaşatmak ve bu geleneği çocuklarımıza öğretmek için bugün bir araya geldik. Mainz Alevi Toplumu Yönetim Kurulu olarak hepinizi sevgiyle selamlıyoruz."

Hazırlanan Dersim bölgesinin Zerfet yemeği dağıtıldı, lokmalar pay edildi Çocuklar hediyelerini aldılar ve gece boyunca neşeyle oyunlarını oynadılar.

Sanatçı Dilan Top ise çocuklardan oluşan Tambur öğrencileri ile birlikte güzel bir dinleti sundu. Gecenin ilerleyen saatlerinde davul-zurna ekibinin çalıp söylediği Kürtçe, Zazaca, Türkçe türküler ile halaylar çekildi ve etkinlik sona erdi.

Bahadır Özerdem / Mainz