Cem töreninden önce yazar Hasan Harmancı halka hitaben bir konuşma yaptı.  Harmancı,  Aleviliğin ahlak felsefesinin “Dört Kapı Kırk Makam”da toplandığını ifade ederek, “Alevilik öğretisi, 4 kapı-40 Makam üzerine kurulmuştur. Dört Kapı ve bu kapıların onar makamı aşama, aşama insanı kendisine, ailesine ve topluma yararlı olgun insan durumuna yükseltmektedir” dedi.

 

CEM MÜHÜRLENDİ

Cem’in başlamasından önce Sultan Battal, Hızır Cemi ile ilgili konukları bilgilendirdi.

Ardından, 12 hizmetlinin görevlerini yerine getirmesi için hizmetkarları sırasıyla cem meydanına çağırdı. 12 hizmetin yerine getirilmesinin ve söylenen deyişlerin ardından cem mühürlendi. Cem erkanının mühürünün açılmasıyla birlikte kurbancılar çağrıldı. Verilen dua ile birlikte cem son buldu.

Cem’in ardından Alevi canların getirdiği lokmalar ve kurbanlar hep birlikte sıcak bir ortamda paylaşıldı. Cem dağıtılan lokmalardan sonra tamamlandı..

Öte yandan Britanya Alevi Federasyonu, İngiltere’de bulunan Sultan Ana’nın katılımıyla Alevi Kültür Merkezi ve Cemevilerinde Hızır Cem’i düzenliyor. Program kapsamında,  İngiltere’nin Nottingham, Doncaster, Glasgow ve Bournemouth Cemevleri’nde cem düzenlenecek.