'Çanakkale zaferimizi sessiz dünyalara anlatıyoruz' adlı proje kapsamında Ankara, Çanakkale ve İstanbul gezisine katılan 16 işitme engellisi Almanya'ya döndü.

Engelliler projeden memnun kaldıklarını ve ülkenin çok farklı kültürlerini ilk defa yaşadıklarını belirttiler.

Ankara ve Çanakkale ziyaretlerinden sonra, projenin son ayağı olan İstanbul`daki tarih ve kültür gezisiyle sona eren programdan tüm engelliler çok memnun kaldıklarını belirterek “Meğer biz ülkemizi hiç tanımıyormuşuz. Bu ziyaretler ve rehberlerin anlatımıyla ülkemizi, kültürümüzü ve tarihimizi az da olsa tanımış olmaktan çok mutluyuz” diyerek bu projede emeği geçen herkese teşekkür ettiler.



Uluslararası Engelli Eğitim Spor Derneği Başkanı Ali Ulutaş, Avted Başkanı Cemil Çelik ve Avted Hamburg Başkanı Aysun Atkan ve Projenin Sorumlusu Ömer Faruk Sarı öncülüğünde gerçekleşen projenin son iki gününü İstanbul'da geçiren engelliler, yoğun bir tempo yaşadılar. Panaroma 1453, Ayasofya ve Topkapı Müzesi, Sultan Ahmet Camii, Mısır Çarşısı, Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi yerleri gezen ve çok etkilendiklerini söyleyen işitme engellilerine son gün boğaz turu da yaptırıldı.



Avted Başkanı Cemil Çelik, tüm ziyaretler süresince katılımcılara Türkçe ve Almanca işaret diliyle tercümanlık hizmeti verildiğini belirterek “bu gençlerimize ülkemizin tarihini ve kültürünü tanıtmanın yanısıra işaret dilinde Türkiye`de yapılmasını istediğimiz projelerimizi, yetkililere sunabilmekti. Bunu da başardık. Hatta işitme engellilerimiz kendi isteklerini ve sorunlarını bizzat iletme fırsatı buldular. Bu tür projelere devletimizin destek vermesi bizleri ümitlendirirken, engellilere verilen değere de çok sevindik“ dedi.

Avted derneğinin üyeleri olan bu projeye katılan bazı engellilerimizin geziyle ilgili mesajları şöyle:



Merve Sarman
(24):

Ben bu şehirleri ilk defa gördüm ve çok etkilendim. Tercüman ve rehberler bizleri çok güzel bilgilendirdiler. Çok faydalı oldu diyebilirim. Güzel arkadaşlıklar da edindik.


Murat Bingöl
(39):

8 senedir Avted üyesiyim ve birlikte bazı projeler gerçekleştirdik. Bana göre en güzeli ve anlamlısı bu projeydi. 1 yaşımdayken çıkan ateşimden dolayı işitme engelli oldum. Bu gezide çok sürpizler yaşadık. Özellikle Panaroma 1453 sergisi çok ilgimi çekti. O atmosferi yaşarken kalbim heyecanla çarptı. Sanki 1453`deki Fatih`in İstanbul‘u fethini canlı olarak yaşamış kadar etkilendim. Bir de Seyit Onbaşı`nin hikayasi ve Atatürk`ün bağlamak istediği gazilik maaşını çok fakir olduğu halde kabul etmemesi beni çok duygulandırdı.


Ömer (30) ve Merve
Yetiş (24) :

İkimiz de engelli olan eşim ve ben bu geziden çok memnun kaldık. Yöneticilere teşekkür ederim. Avted ve YTB olmasaydı buraları tanıyamayacak ve ülkemize hep yabancı gibi duracaktık. Ben projede işaret dilinde tercümanlık da yaptığım için tüm yerleri çok iyi anladım ve öğrendim. Özellikle Çanakkale beni çok etkiledi. Her insanımızın Çanakkale şehitliğini mutlaka ziyaret etmesi gerekli.


Sümeyye Kılıç
(20):

2 yaşından beri işitme engelliyim ve bu geziden çok şeyler öğrendim. Beni en çok etkileyen Çanakkale oldu. Atatürk dışındaki tüm kahramanlarımızın isimlerini ilk kez orda duydum ve çok ilgimi çekti. Bu gezilen yerlerde Anıtkabir haricindeki tüm yerleri de ilk kez gördüm.