Jägerhof Hotel'de başlayan Seminer’de, Dr. Aydın Sayılan bilinç altına yerleşmiş önyargıları soru cevap tekniği ile katılımcılara göstererek sunuma başladı.

Dr. Aydın Sayılan; pozitif ve negatif önyargılara hayatımızda nasıl ihtiyaç duyduğumuzu örneklerle ortaya koydu. 40 ve 10 yıl önce yapılmış karikatürler ile ırkçılığın zaman ve mekana bağlı nasıl farklılıklar gösterdiğini, aradaki farkı sunumunda anlattı.

IRKÇILIĞIN TARİHSEL VE SİYASAL NEDENLERİ 

Psikolog Betül Özgül ise, Köln de içind bulunduğu çalışma grubunda Nazilerin toplama kamplarına götürülen, öldürülen kişilerin evlerinin önüne kaldırımlara yerleştirilen "tökezletme taşları" (Stolpersteine) projesi üzerine bir sunum yaptı. Stolpersteine Projesi Eeyalet genelinde geçmişle yüzleşme, hesaplaşma çerçevesinde uygulanan bir hatırlama kültürü ( Erınnerungskultur) projesidir.

Yine ayrıca gazeteci Özge Kabakçı da ırkçılığın sosyal- tarihsel- siyasal nedenleri, çıkışı ve kökenlerini anlattı.

Öte yandan Göçmenlik ve Irkçılık üzerine üniversitede bilimsel araştırmalar yapan Neri Orman, sunumuyla bilincimizin derinliklerine işlemiş ırkçı, cinsiyetçi, ayrımcı duygu ve düşüncelerimizle katılımcıları yüzleştirdi.

Seminerin devamında Avukat Murat Demir, ırkçılığın sömürü ve sınıfların ortaya çıkışı ile hayatımıza girdiğini bizlere tarihsel ve güncel örneklerle gösterdi.

Demir, ırkçılığa karşı mücadelenin, sınıf mücadelesinin bir parçası olduğunu ifade etti. 

Almanya'da “Dersim Etnografya Müzesi” girişimi Almanya'da “Dersim Etnografya Müzesi” girişimi

GEZİ PARKI DAVASI KARARINA SERT TEPKİ

Semineri ve son gezi kararını değerlendiren dernek yönetimi başkan yardımcısı Orhan Göktan ‘’Siyasal İslam, adalet ve hukukun üstünlüğü ilkesinide ayaklar altına aldı. Gezi davasında verilen kararlar sadece RTE'nın lntikam hislerini tatmin etmek için alınmıştır. FA seminerinin ön hazırlığında, sunumlarla ve müziklerle katkıda bulunan Feridun Yılmaz, Murat Demir, İsmet Kılıç, Neri Orman, Betül Özgül ve Özge Kavukçu'ya ve diğer musik yapan arkadaşlara yönetim kurulu adına teşekkür ederim.’’ dedi. Semineri yöneten Dr. Aydın Sayılan ise ‘’ Aramıza katılan yeni arkadaşlarla gayet verimli bir seminer gerçekleştirdi, FA olarak etkinliklerimiz farklı konular ve konuklarla farklı şehirlerde devam edecektir. Seminere katkı suna, emeği olan herkese teşekkür ediyorum ‘’ dedi.

Müzisyenler Arif Tosun, İsmet Kılıç ve Özgür Türkdoğan başta olmak üzere birçok katılımcı ile türkülü, müzikli, bol sohbetli eğlenceli bir kültür akşamı ile program sona erdi.

Mehmet TANLI