Almanya Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Örgütü (HDF-NRW) 22 Eylül'de yapılacak genel seçimler için siyasi partilere yönelik hazırladığı soru kataloğunu Köln'de Antik Bristol Oteli'ndeki basın toplantısında tanıttı. Toplantıda HDF NRW Başkanı Erdal Tekin ile yöneticiler Şükrü Budak ve Orhan Göktan bilgi verdiler. Soru formlarının adaylara elden ya da elektronik posta yoluyla ulaştırılacağını ifade eden  Tekin, “Bu formda her milletvekili adayına göçmen sorunları, göç konularını kapsayan beş soru yöneltiyoruz. Formları seçimden önce yanıtlamaları istenecek. Derlenen yanıtları seçimlerden önce kamuoyuyla paylaşacağız. Böylece verilen yanıtlara göre Türkiye kökenli seçmenler de adayları veya partileri değerlendirebilecekler” dedi.

 

SORUMLULUK HÜKÜMETTE

 

HDF- NRW Başkanı Tekin, çifte vatandaşlık sorunun da önümüzdeki süreçte çözülmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Almanya´da özellikle Türkiye kökenlilere çifte vatandaşlık hakkının tanınması siyasi bir sorun haline gelmiştir. Politik bir kuruluş olarak çözümün siyasetçilerde, sorumlulukların ise hükümetlerde olduğunu biliyoruz. Çağdaş ve kurumsallaşmış bir demokrasiye sahip olan Almanya´da yaşayan Türkiye kökenli insanların siyasal haklardan eşit olarak faydalandığını söyleyemeyiz. Türkiye kökenli insanların bu ülkede politik yönden eşit olabilmesi için Alman vatandaşı veya çifte vatandaşlık hakkına sahip olması gerekir. Almanya'daki göçmen toplumun politik, sosyal, kültürel gereksinimlerinin benimsenmesi ve giderilmesi, bunların politik baskı unsuru oluşturabilmesine, seçme ve seçilme hakkının örgütlü bir şekilde kullanmalarına bağlıdır.”

 

OPSİYON RAHATSIZ EDİYOR

 

Şükrü Budak, opsiyonlu çifte vatandaşlık konusunun Türk toplumunu rahatsız ettiğini belirterek, seçimlerden önce bu konunun sıkça dillendirilmesi gerektiğini ifada etti. Orhan Göktan ise Türkiye kökenli seçmenlerin partilerin seçim programlarını inceleyip mutlaka ona göre oy kullanmalarını salık verdi.

 

İŞTE SORULAR

 

1- Başarılı entegrasyon sizce ne demektir?

2- Yerel seçim hakkı konusunda ne düşünüyorsunuz?

3- Göçmen çocuklarının anadil eğitimi nasıl olmalıdır?

4- Irkçılığa karşı hangi tedbirlerin etkili olacağına inanıyorsunuz?

5- Çifte vatandaşlık konusunda ne düşünüyorsunuz?