Hannover Alevi Toplumu, Kornstr. 38 adresindeki cemevindeki Aşure Günü geleneğini bu sene de bozmadı.

Sunuculuğunu Sayman Ali Haydar Gömbek’in yaptığı Aşure gününe beklenmedik bir kalabalık katıldı. Çok sayıda gencin ve çocuğun da katılmış olması dikkatleri çekti.

Hannover Cemevi bu seneki Aşure Günü’nü değişik bir şekilde kendi üyeleri ile birlikte yaptı.

Aşure gününde Cemevinde Aleviliğin geleneksel törelerini dört dörtlük bir şekilde kendi çabalarıyla sergilediler. 12 günlük Muharrem orucunda Zakirlik yapan Hüseyin Sağ, sazıyla Perihan Sonbudak ve baba mirasını sürdüren Zakir Hergül Özdoğdu saz eşliğinde Alevi deyişlerini dile getirdiler.

Kadınlar korosu da deyişleri toplu bir şekilde canlandırdı.

Dede Kâzım Çınar’ın ifade ettiği gibi, Alevi inancına göre Muharrem matem orucu eylül ayının ikinci yarısı boyunca toplam 12 gün tutulmuş oluyordu.

Alevilerin acılarla dolu tarihleri içerisinde Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da haklı davası yolunda uğradığı katliam Ehlibeyt bendesi olan toplum tarafından unutulmamıştır.

Muharrem ayının kutsallığı Hazreti Hüseyin ve aile fertlerinin 680 yılında Yezit tarafından hunharca şehit edildiği olaya dayanır. Kerbela katliamından sağ kurtulan İmam Zeynel Abidin, Ehlibeyt soyunu devam ettirmiştir. 12 İmamlar’ın kutsallığı hep hürmet uyandırmış, onların adına oruc tutulmuştur.

Günümüzde de bu katliam lanetlenir. O günden bugüne Alevi inancı ve toplumu hep haksızlığa, baskıya ve zulme direnişle yoğrulmuştur. Bugün de aynı direnci Türkiye ve Avrupa’da barış içinde ezilenlerle gösteriyor.

Aşure Günü’nde Kâzım Çınar Dede, sözlerini Hazreti Ali’den bir alıntıyla şöyle tamamladı: “Ben zulümle birlikte varlık içinde yaşamayı alçaklık, zalime karşı gelerek bulacağım ölümü yüreklilik sayarım.”

Cumali Yağmur / Hannover