Alevi Kültür Merkezi ikinci başkanı ve Av. Mahmut Erdem, Av.Ünal Zeran, Av.Süphan Özseçilmiş, Av.Orhan Kanat ve  Av.Arzu Doğan'ın değişik yönleriyle "kadına şiddet'in kökenlerini masaya yatırdıkları etkinlikte, dinleyicilerle Panelistler arasında ilginç tartışmalar yaşandı.


Karakocan Vakfı başkanı Ali Haydar Oral'ın açılış konuşması sonrası, geçtiğimiz Nisan ayında Karakoçan'da eski nişanlısının kurşunlarına hedef olarak kendi evinde öldürülen Medya Oral'ın mahkemesinin uzamasının da gündeme taşındığı etkinlikte, Türkiye'deki yasaların "kadınlara şiddeti" meşru kıldığının altı çizildi.

Eğer gerçekten AB'ye üye olmak isteyen bir Türkiye'de önce insan hakları başta olmak üzere, kadın hakları yasalarla kalıcı hale getirilmelidir dendi.  Kadınlara yönelik cinayetlerin hemen hergün yaşandığı Türkiye'de, bir yandan dini tarikatların töre adı altında, öte yandan da mevcut yasaların bu Ortaçağ'dan kalan anlayışlara destek verdiği dile getirilerek, bunlara karşı başeğmez bir mücadelenin zorunlu olduğu açıklandı.

Hamburg'un tanınmış yabancılar hukuku ve ceza avukatlarından Ünal Zeran'ın konuya yönelik detaylı bir konuşma yapması sonrası tartışmalar bölümüne geçildi. Uzman Pedagog Neriman Niksah'ın konuya kadın gözüyle bakarak, "kadınlara  yönelik şiddetin kökenleri iyice araştırılmalıdır"  diyerek, çok eşliliğe hoşgörüyle yaklaşan dini kurum ve tarikatların rolüne de dikkat çekildi.