-Mehmet Atak-
  Haber-Yorum

2011 yılı Aralık ayında yapılan 7 saatlik Genel Kurul toplantısının iptal edilmesinden sonra, 2012 yılındaki  kongre iptalleriyle de  hayli sıkıntılı bir dönem yaşıyan  çatı dernekleri kuruluşu Hamburg  Türk Toplumu (TGH),  2 Aralık Pazar günkü Genel Kurul’da  yeni  yöneticilerini seçti. Bu defa da 7 saat kadar süren kongrede, muhalafet grubunun adayı Nebahat Güçlü  büyük oy farkıyla TGH’nın yeni başkanı seçildi. Güçlü 56 oy alırken, rakibi eski başkan Hüseyin Yılmaz 24 oy topladı.

DİVAN BAŞKANI Prof. HAKKI KESKİN


Hospitalstr.’deki TGH merkezinde saat 13.00’te başlaması gereken kongre, çoğunluk olmadığı gerekçesiyle, tüzük gereği bir saat sonra 14’00’te açıldı. Başkan Hüseyin Yılmaz’ın ‘’Bugünkü 21. Genel Kurulumuzdan ümidim, TGH’ya yakışır biçimde, barışcıl ve toplumun her kesimini kucaklayacak  bir yönetimle ve de kol kola  bu salondan çıkılmasıdır’’ sözleriyle  toplantıyı açtı ve Divan Kurulu için başka aday çıkmayınca,  bu derneğin  14 yıl başkanlığını yapmış olan Prof. Hakkı Keskin Divan Başkanlığına seçildi. Yardımcılıklarına ise Bilge Yörenç ile Meltem İlter getirildi.
Delegelere teşekkür eden Prof. Keskin, TGH’nın Almanya’daki saygın konumuna dikkat çekerek, bugünkü Genel Kurul’un tam bir olgunluk içersinde geçmesi temennisinde bulundu.

TOPLANTIYA YOĞUN İLGİ  ve  KATILIM


Başta bu kongre için Berlin’den gelen ve ertesi gün Türkiye’ye uçacak olan Prof. Hakkı Keskin olmak üzere, gözündeki rahatsızlık nedeniyle yattığı hastaneden yeni çıkan Nebahat Güçlü, Türkiye’deki tatilini yarıda kesip gelen Mesut Sipahi, TGH Müdürü Meryem Çelikkol, eski müdür Harald Winkels, eyalet ve bölge  milletvekilleri Kazım Abacı, Metin Hakverdi, Filiz Demirel, Bayram İnan,  Murat Gözay, Yusuf  Uzundağ ve Behçet Algan, Eşi Süleyman Heplevent’i Ağustos ayında toprağa veren Nimla Heplevent, Kerkük Türkmen Derneği Başkanı Ramzi Jasim, Malatyalılar Derneği Başkanı Mevlane Çamur, TGH çatısı altındaki 25 kadar dernek ve İnisiyatif Grupları ile bireysel üyelerden  toplam 80 Delege salondaydılar.


Hayli uzun kongre maratonunu takip edip kaleme almak üzere salona gelen 13 basın mensubu için 4 kişilik bir masa ayrılmıştı. Diğerleri sahne merdiveninin basamaklarına çökerek notlarını tutuyorlardı. 20 kadar izleyicinin de ayakta kaldığı görülüyordu. Salondaki kadın delegelerin sayısı oldukça kalabalıktı. Spor kulüplerinden Fenerbahçe ve İnter Hamburg ilk defa olarak TGH kongresine katılıyorlardı. Hüseyin Yılmaz ile Nebahat Güçlü’ye destek verenler ayrı ayrı bölümlere oturmuşlardı. Bu durum,  konuşmalar sırasındaki alkışlamalarda da kendini gösteriyordu. Alkış tutanların sayısında Nebahat Güçlü taraftarlarının fazlalığı göze çarpıyordu. Tepki vermeyenlerin durumu ise merak konusuydu. Bireysel TGH delegeleri ile sendika kontenjan delegelerinin Hüseyin Yılmaz’a destek verdikleri görülüyordu.

GÜNDEM SIRALAMASI DEĞİŞTİRİLDİ

Kayıtlı 84 delegeden 80’inin iştirak ettiği kongrede gündem maddelerini okuyan Divan Başkanı Prof. Keskin, delegelerden Mesut Sipahi’nin 7. Maddede yer alan ‘’Yeni  müracaatta bulunan derneklerin değerlendirilmesi’’ konusunun, gündemin son maddesi olarak değiştirilmesi teklifini oya sundu  ve bu teklif kabul edildi. Bilindiği gibi, aralarında El Ele Derneği, Yelkenciler Derneği, Boks Kulübü, Malatyalılar, Atatürk Kültür Merkezi ve Kerkük Türkmenleri  gibi kuruluşların TGH’ya üye olmak için başvuruları vardı ve kongre iptalleri sebebiyle bu derneklerin üyelikleri konusu bir türlü sonuca bağlanamıyordu.

Bu derneklerin durumu gündemin son maddesine kaydırıldı ama,  bu teklifin sahibi Mesut Sipahi, saat 20.00 sıralarında, artık vaktin çok ilerlediği ve bu derneklerle ilgili görüşmelerin belki de gece yarısına kadar uzayabileceği gerekçesiyle, konunun başka bir toplantıya bırakılması yönünde ayrı bir önerge verdi. 7 saatlik toplantı sebebiyle bazı delegelerin salondan ayrıldığı kongrede, Sipahi’nin erteleme teklifi de benimsendi ve yapılan oylamada bu konu da  ileriki bir toplantıya kadar ertelenmiş oldu.

Bu kara tepki veren tek delege ise eski Başkan Hüseyin Yılmaz’dı. Yılmaz, konuşmasında bu karara sert tepkide bulundu.


MUHASEBE  RAKAMLARINI  TARAFSIZ  BİR KURULUŞ İNCELEYECEK


TGH’nın faaliyet proğramını sunan Başkan Hüseyin Yılmaz, 27 yıllık bir geçmişi bulunan bu güçlü sivil toplum örgütünün bugünkü saygınlığının temelinde, inandırıcılık ve dik duruş gibi vasıfların yattığını belirterek, yaptıkları proje çalışmalarından örnekler verdi. Muhasebe Raporu’nu okuyan Abide Dallı ise,  derneğe ait bir kar getirisi olmadığını söyleyerek, yıllar itibarı ile rakamlandırmada bulundu. Denetleme Kurulu üyeleri Metin Pek, Olgay Sadak ve Namık Yener’e de teşekkür eden Abide Ballı, 2012 yılı hesaplarının ise henüz neticelenmediğini sözlerine ekledi.

Denetleme Kurulu adına konuşan Olgay Sadak ise, geçmiş yıllara ait muhasebe kayıtlarının incelemesinde her hangi bir yanlışlığa rastlamadıklarını, ancak 2012 yılı hesaplarına ait bir rapor verme durumunda olmadıklarını belirtti. Olgay Sadak, 20 klasörlük 2012 hesaplarının bağımsız bir kuruluş tarafında incelenmesi teklifinde bulundu.

Kongrede yaptığı konuşmalar ve verdiği önergelerle gündeme damgasını vuran Mesut Sipahi,  son 3 yıllık Almanca Uyum Kursları ile TGH Billstedt 2011-12 ve TGH Merkez 2012 hesaplarının özel bir kuruluş tarafından incelenmesi yönünde bir öneri getirdi ve yapılan oylamada  5 hayır ve 16 çekimsere karşı 50 evet oyuyla bu teklif de kabul edildi. İnceleme için 4 aylık bir süre verildi.

RAPORLAR ÜZERİNE KONUŞMALAR

Faaliyet, Muhasebe ve Denetleme Kurulu raporlarının okunmasından sonra, bu raporlar üzerinde müzakereler maddesine geçildi. İlk sözü alan  Coşkun Coştur ( HADD Başkanı), haftalardır grevde olan Hamburg’daki  Neupack firması işçileri ile Silivri zindanlarında yatanlara selam gönderdiğini belirterek, ‘’TGH kurumu siyasi konularda da önderlik yapmak durumunda olmalıdır. Ancak bu yönetimde bu beceri yoktur. Projeler deniliyor ama biz HADD olarak 1500 Euro destek talep ettik, cevap dahi verilmedi. Bugün bu salondan dernekleri birbirine karşı kullanan değil, birleştiren bir yönetim çıkacağına inanıyorum’’ dedi.

NEBAHAT GÜÇLÜ: ‘’Başkan Yılmaz’ın yönetim raporunu dinlerken hayretler içinde kaldım. 3 yıldır üye derneklerin hatırı sorulmazken, son bir ayda mı onlar aklınıza geldi ?  Yönetim düzenli şekilde toplanamıyor.  Billstedt’teki  binamızın durumu, Türkiye’deki kaçak ev veya oteller gibidir.’’

MALİKKARABULUT (Veliler Birliği Başkanı):  ‘’Tüm hesaplar şeffaf olmalıdır..’’

SERKAN BİÇEN (HADD) : ‘’Böylesine bir mali raporu hayatımda ilk defa gördüm. Lütfen ibra etmeyelim.’’

MURAT KAPLAN (Yeni Sayman seçildi): ‘’Stade ve Almanya Türk Toplumu’na verilen paralar raporda yok..''

Dr. SÜLEYMAN KESER (TGH : ‘’ Burada fahri olarak çalışıp, etkinlikler düzenliyoruz. Üniversite ve Sağlık Bakanlığı’ndan tebrik alıyoruz.’’

MERYEM ÇELİKKOL (TGH Müdürü) : ‘’Her projenin ayrı ayrı geliri ve gideri var.. İşin teferruatına da bakmadan fikir sahibi olunamaz..’’

FİLİZ DEMİREL ( Yeşiller Milletvekili- TGH) : ‘’ Burada konuşanlar- ben de dahil- evlerimize gidince ilk önce aynaya bakmalıyız.. Buraya aktarılan her kuruşun denetimden geçtiği bilinmelidir..’’

HÜSEYİN YILMAZ  ( TGH Başkanı) : ‘’TGH’nın ruhunda ırkçılığa karşı mücadele etmek prensibi yatmaktadır. 2007 yılından bu yana devam eden Hak Eşitli Anlaşması’nın olgunlaşmasında emeği geçen eski başkan Nihat Ercan’a teşekkür ediyorum. Tarafsz bir mali müşavirlik tarafından hesapların kontrolünü ben de istiyorum. Neupack grevindeki işçilerin mücadelesini destekliyoruz. TGH üye derneklerine maddi destek sağlayan bir kurum değildir.. Ancak yol gösterebilir..’’

ALİ KURTULDU (2. Başkan) : Tabii ki aynaya hep bakalım.. Bu salondan dost bir şekilde ayrılalım..’’


Ve.. MALİ RAPOR DIŞINDA YÖNETİM AKLANDI


Mesut Sipahi’nin önergesi doğrultusunda Mali Rapor hariç tutularak Yönetim’in aklanması konusunda yapılan oylamada 27 hayır ve 6 çekimser oya karşılık 32 evet oyuyla Hüseyin Yılmaz yönetimi ibra edilmiş oldu. Denetleme Kurulu raporu da oy çokluğu ile aklandı.

Bu oylamadan çıkan sonuç üzerinde yapılan değerlendirmeler, bu rakamların başkanlık oylamasında da belirleyici olabileceği ; ancak  çekimser  oyların yanı sıra, genç delegeler ile kadın delegelerin de pskikolojik olarak  önemli bir etken olarak düşünülmesi gerektiği konuşulmaya başladı.
Başkan adayı olarak Hüseyin Yılmaz ile Nebahat Güçlü’nün teklif edilmesi aşamasında da bu krtik denge hesapları zihinlerde yapılmaktaydı. Kimileri kıl payı farkla Hüseyin Yılmaz derken, muhalif grup da kendilerinden gayet emin şekilde ‘’Banko Nebahat Güçlü’’  diyordu.

Kamuoyunca da zaten yıllardır yakından tanınan Hüseyin Yılmaz ile Nebahat Güçlü’nün kendilerini bir daha tanıtmaları ve seçildikleri taktirde yapacaklarını açıklamalarından sonra gizli oyla seçimlere geçildi. Ancak, oylamadan önce, adaylara soru sorma yarışı başladı ve hayli elektrikli dakikalar yaşandı. Azmi Akgül ve Ercan Uzunpınar’ın konuşmaları da ileriye yönelik yol gösterici mahiyetteydi.

NEBAHAT GÜÇLÜ AÇIK FARKLA BAŞKAN OLDU: 56-24


TGH başkanlığı için oyların tasnifi yapılırken, ilk anlarda başbaşa  bir durum yaşandı.  Daha sonraları gelen peşpeşe oylarla Hüseyin Yılmaz öne fırladı.. Ancak, ilerleyen dakikalarda gelen blok oylarda hep Nebahat Güçlü adı okununca,  daha tüm oy pusuluları açılmadan bile, Nebahat Güçlü’nün seçimi açık ara oy farkıyla kazanacağı belli olmuştu. Sonuç ise 56- 24 gibi hiç de beklenmeyen bir farkla gelmişti.

27 yıllık köklü bir mazisi olan bu kurumun başkanlığına ilk defa olarak bir kadın  başkan, Nebahat Güçlü seçilmişti. (Kurucu Başkan prof. Hakkı Keskin, Nihat Ercan ve Hüseyin Yılmaz’dan sonra).. İlk demeci ise şöyleydi:

‘’Bu seçim umarım hepimiz için hayırlı olur..Yeni bir kadroyla kolları sıvayıp aktif bir çalışma ortamına gireceğiz.. TGH Almanya’da gündemi belirleyecek bir konumdadır.. Dünyada Musevi Cemiyeti nasıl dikkate alınıyorsa, TGH da her alanda dikkate alınıp  benimsenecek  bir seviyede olacaktır. Üye derneklerimizin katılımını  ile tüm ilişkilerimizi yeniden gözden geçirerek, en verimli şekilde çalışmalarımıza hızla başlayacağız. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum..’’

Öte yandan, eski Başkan Hüseyin Yılmaz da sonuçlar açıklandıktan sonra, yeni Başkan Nebahat Güçlü'nün yanına giderek tebrik etti. Bu poz gazetecilerin objektilerine de yansıdı.



YÖNETİM KURULUNA SEÇİLENLER


TGH Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılıklarına Ali Kurtuldu (oy birliği) ve Coşkun Coştur ( 68) seçilirken, Murat Kaplan da tek aday olarak 77 oyla Sayman oldu.
Yönetim Kurulu’na seçilen  diğer  isimler şöyle:
Erkan Erçin (69 oy), Semra Gülender (48), Özlem Eryılmaz (46) , Murat Yıldırım (39), Yüksel Kılıç (38 ), Yedek üyeler: Mehmet Saltık, Canan Yıldırım ve Zerrin Konyalıoğlu

DENETLEME KURULU
Namık Yener (42 oy), Mesut Sipahi (40 ),  Şerife Köylüce (40),  Yedekler: Ahmet Büyükyılmaz ve Serkan Biçen.

Prof. HAKKI KESKİN BAŞARI DİLEDİ ve UYARDI

3 ay önceki Tüzük kongresinde olduğu gibi bu Genel Kurul’da da başarılı bir yönetim ortaya koyan Divan Başkanı Prof. Hakkı Keskin, yeni başkan Nebahat Güçlü’yü kutlayıp başarı dileğinde bulundu. Keskin kapanış konuşmasında tüm delegelere seslenerek şöyle dedi:
‘’TGH bir siyasi kurumdur..  Ticari amaçla çalışan bir firma değidir.. Maalesef son zamanlarda tamamen proje gelirleriyle faaliyet yapan bir TGH görünümü vardır . Ancak zaruri konularda proje çalışmalarına gidilmelidir. Ayrıca eski TGH ambleminin de yeniden ortaya çıkarılması ve amblem olarak kullanılmasını temenni ediyor, yeni yönetime başarılar diliyorum.’’

Foto: Süheyla Kaplan
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

YORUM
-MESUT SİPAHİ


Sevgili Mehmet Atak,

Geçtiğimiz pazar günü yapılan TGH Genel
Kurulu sonuçlarını bana göre şu şekilde değerlendirmek ve ilerisi için yorumlamak doğru olur:

1. Üç sene işbaşında bulunan ve işbaşında kalmaya devam etmek için her yolu deneyen Hüseyin Yılmaz ve çevresindeki bazı kişiler
amaçlarına ulaşamamışlar, Hamburg'daki Türk Toplumu ve Tgh üyeleri herkesin şahit olduğu kötü gidişata dur demişlerdir. Senelik bütçesi yüzbinlerce Euro olan ve Hamburg'da toplumumuzu temsil eder konumda bulunan bu Sivil Toplum Örgütünü -Temsilciler Meclisi ve Yönetim Kurullarını dahi devre dışı bırakarak -dar bir kadroyla kafalarına göre yönetenler hüsrana uğramışlar ve umduklarını bulamamışardır. Demokrasi adına bu çok sevindirici ve umut verici bir gelişme olduğu gibi, demokratik yollardan mücadele edildiğinde insanlarımızın gerçekleri görmeleri ve doğrulardan yana tavır alabilmelerinin mümkün olabileceğinin ispatlanması açısından da çok önemlidir.

2. TGH nihayet Almanca lisanına son derecede güzel hakim, sorunlarımızı çok iyi bilen, Hamburg Eyalet Meclisinde Başkan Yardımcılığı makamına kadar yükselmiş olmasına rağmen hiçbir zaman kendisini halkımızdan soyutlamamış, hep alçak gönüllü kalabilmiş bir bayan Başkan ve dinamik
bir yönetime kavuşmuştur. Seçilen tüm arkadaşlarımızın hem kendi kültürel kimliklerini inkar etmeyen, hem de yaşadıkları bu ülkenin şartlarına başarıyla uyum sağlamış birer demokrat, bütün inançlara saygılı, insan haklarını ön planda tutan, hukukun üstünlüğünü önemseyen ve toplumumuzun sorunlarına samimiyetle sahip çıkmak için göreve gelen insanlar oldukları da ortadadır. Bazı kötü niyetlilerin şucu veya bucu diye ortaya savurdukları iftiraların hiçbirisi kesinlikle doğru değildir. Zaten kaba kuvveti, ırkçılığı savunan, vijdani inançları suistimal eden ve demokratlığı içine sindirememiş kişilerin TGH içinde hiçbir zaman yeri olmamıştır ve olamayacaktır.

3. Genel Kurulumuzun aldığı kararlar ve tüzük hükümleri çerçvesinde çalışmasını beklediğimiz yeni yönetim mutlaka şeffaf olmalı, istisnalar hariç tüm Yönetim Kurulu toplantılarını bütün üyelere açık yapmalı, tüm üye gurup ve dernekleri faaliyetlerin içine dahil ederken, basın ve yayın yoluyla çalışmalarını düzenli şekilde toplumumuza deklare etmelidir.
Bunun dışında yeni Yönetim, ayırım yapmadan, kucaklayıcı ve birleştirici olmalı, kötü niyetli olmadıklarını bildiğimiz eski yönetimden ve her şeye rağmen o yönetimi desteklemekten vazgeçmemiş olsalar dahi o blokdan delege arkadaşlarımızı da kazanmalı, kimseye sırtını dönmemelidir. Özellikle oradaki birçok genç arkadaşlarımızın herbirinin tertemiz ve sadece iyi niyetle hareket etmiş olduklarından hiç kuşkum yoktur.

4. Ancak 2009 senesinden başlanarak 2010, 2011 ve 2012 senesi karar ve hesapları mutlaka incelenmli ve bütün işlem ve tasarrufların hem doğruluğu ve hem de tüzük kurallarına uygun olup olmadıkları araştırılmalıdır. Bunun için tüm bankalara TGH adına açılmış Banka hesapaları sorulmalı, para veren tüm kurumlardan bilgiler sağlanarak oraya verilen hesaplar incelenmeli, elde edilen tüm gelirler ve bunların kimlerin karar ve imzalarıyla nerelere ve ne için sarfedildikleri ortaya çıkarılmalıdır. Stade'ye verilen binlerce Euro, TGD'ye verilen onbinlerce Euro, Billstedt Projesi için sarfedildiği iddia edilen yüzbinlerce Euro (ki iptal edilen o bir sene evvelki Genel Kurulda 200.000 Euro, bu son Genel Kurulda ise 87.000 Euro olduğu deklare edildi) iyice araştırılmalı ve suistimal varsa veya yönetim kurulu toplanarak kararlar alınmadan yapılan ve TGH'ya maddi zarar veren işler varsa, bunlara imza atan sorumlularından hukuki yollarla hesap sorulmalı ve tazminat taleplerinde bulunulmalıdır.
Şayet herşeyin usulüne uygun olduğu tespit edilirse eski yönetim tamamen aklanmalı ve kendilerinin töhmet altında kalmaları mutlaka önlenmelidir.

Denetim Kurulunu temsilen bu yöndeki çalışmaları destekleyecek ve yeni yönetici arkadaşlarımızın uygulamalarını ilgiyle takip edeceğim.

Selamlarımla..

Mesut Sipahi
TGH Kurucusu ve
Denetleme Kurulu Üyesi