Kahvaltı bitiminde günün tarihi önemi üzerine başkan Erdal Altuntaş ve ikinci başkan Adil Yiğit'in yaptıkları konuşmalardan sonra gündem maddelerine geçildi.

Adil Yiğit'in yönettiği toplantıda, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlaması'na Hamburg'da öncülük eden Beşiktaşlılar Taraftar Derneğine teşekkür edildi. Konuşmada geçmiş yıllarda kutlanan 10 Ocak'ı, bu yıl "cezaevlerindeki tutuklu gazetecilerle dayanışma günü" ilan ediyoruz denildi.

Şair Süleyma Kayhan'ın birlik ve beraberlik üzerine yazdığı, Hüseyin Şenol tarafından okunan duygusal şiiri, güne damgasını vurdu.



Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen, Hamburg Başkonsolosluğu'na yazılacak kınama yazısı ile Silivri'de tutuklu Can Dündar ile Erdem Gül'e yönelik yazılacak dayanışma mektubu kararı üyelere duyuruldu.

DÖRTYOL: GAZETECİ TOPLUMUN AYNASIDIR

Bir süredir dernek üyeliği konusunda gündeme taşınan tartışmalara geçilmeden önce, eski HTBB başkanlarından Hüseyin Dörtyol, kendisi hakkında ileri sürülen “kınama yazısı” iddiasının doğru olmadığını açıklayarak, bu türden yanlış bilgilerin tekrar edilmesinin gazetecilere zarar vereceğini belirtti.  Döryol, "Gazeteci toplumun aynasıdır. Toplantılarda manipüle amaçlı bilgilere karşı çıkmalıyız" dedi.



Yönetim Kurulu toplantılarında alınmayan herhangi bir kararın HTBB'yi hiçbir şekilde bağlamayacağı, yetkili tek organın Y.K. olduğu vurgulandı.

GENEL KURUL GİBİ YOĞUN GÜNDEMLİ TOPLANTI

Öte yandan, HTBB facebook sayfasında sadece gazetecilerin olması önerisi, üyelerin oy birliği ile desteklendi. Üyeler arası eleştiri ve tartışmaya yol açacak konuların sosyal medya yerine, ortak mail sitesi kapsamında yapılmasına karar verildi.



YK üyesi Süheyla Kaplan tarafından bir süre önce gündeme getirilen “HTBB'ye üyelik şartları ben de olsam yeniden gözden geçilsin” önerisi kendisi olmamasına rağmen tartışıldı.

DERNEK ÜYELİĞİ VE YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİ TARTIŞMASI

Türkiye gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Deutsche Jurnalisten Union (DJU) tüzüklerinden kısa örnek verildi.

Adil Yiğit'in önerisiyle gündeme alınan üyelik koşulları önerisi üç başlık altında toplandı.


a) Tüm üyelere Basın Kartı şartı getirilsin.

b) Herhangi bir dernekte Yönetim Kurulu üyesi olan kişi aynı zamanda HTBB'de, yada bir başka dernekte Y.K. üyesi olarak aktif görev yapmasın. Tercihini bir dernekte kılsın. Veya da sadece dernek üyesi olsun.

c) Bazı eyalet milletvekili danışmanı olan dernek üyelerinin Y.K.'da görev almalarının objektif habercilik açısından etik olmayacaktır. Gelecekte buna dikkat edilsin. ( Nebahat Güçlü örneği verildi)


HTBB'nin hiçbir basın grubunun arka bahçesi olarak görülemeyeceği gündeme getirilerek, birliği sabote edecek yaklaşımlardan kaçınılması ifade edildi.  

Dernek Üyeliği ile ilgili öneriye karşı çıkanlar olduğu kadar, Rıza Atamtürk gibi, Hamburg'da bir ilki başlatalım yaklaşımıyla destek sunanlar ve gelecek toplantılarda gündeme taşıyalım diyenler de oldu. Toplu resimden sonra toplantıya son verildi.


Haber: Avrupa Postası / Foto: Kadir Taçgın / Salih Kartal