Mehmet ATAK

TGH merkezinde yapılan ve tüzük gereği 1 saatlik bekleme süresinin ardından çoğunluk aranmadan başlayan kongrede, divan  heyeti  Mesut Sipahi başkanlığında Bayram İnan ve Ahmet Ulucay’dan oluştu. 1 dakikalik saygı duruşunu takiben başlayan toplantıda ilk konuşmayı  yapan Başkan, geçmiş tüm yönetimlere teşekkür etti ve son dönemdeki  faaliyetlerinden örnekler sundu.

Özelllikle Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök’ün  tam sayfa olarak yayınlanan röportajının  kendileri için bir gurur vesilesi olduğunu belirten Başkan, TGH’nın yayınladığı  “Faaliyetlerimiz”  kitabında HADD’nın faaliyetlerine yer verilmemesini kınayarak, “Derneklerin katılımcı anlayışına uygun bir tüzükle TGH’nın yapısında aktif rol almak istiyoruz” dedi.

ÇALINAN DERNEK KASASI ve KRİTİKLER

Muhasebe Raporu’nun sunan Sayman Funda Çeliker,  Başkan’ın işyerinde muhafaza edilen dernek kasasının çalınmış olması  bir miktar para ve bazı makbuzların da bulunamadığını,  meydana açığın kapatılması amacıyla Başkan Coştur’un
derneğe 1500 Euro bağışta bulunduğunu ve şu anki tabloda 125 Euro’nun var olduğunu açıkladı.

Denetleme Kurulu adına konuşan  Doçent Hakan Fidan, Türkiye’den gelen bazı konuşmacılara ödenen paraların biraz yüksek  olmasına rağmen, dernekte finasal bir sorun yaşanmadığını ifade etti. Genç yöneticilerden Serkan Biçen, bazı üyelerin kayıtlarında açıklık bulunmadığını dile getirerek,  başkanın bazı girişimlerini engellediğini öne sürdü.
Dr. Süleyman Keser ile Fatma Tustaş ise, çalınan kasa dolayısıyla durumun hemen polise bildirilmesinin gerektiğini söylerken,  Denetleme Kurulu üyesi  Behçet Algan da, yapılan tetkiklerde her şeyin normal olduğunu dile getirdi . Ahmet Büyükyılmaz, derneklerin  kişisel  amaçlar için kullanılmaması temennisinde bulunarak, yönetimde bir değişim  olması gerektiğini vurguladı.

Eski yöneticilerden Hasan Fehmi Dağlı, konuşmasında insanların diğer derneklere kolayca üye olabileceklerini, ancak HADD’ye her gelenin üye olmaması gerektiğini hatırlattı.  Metin Pek, “Haydi kasa çalındı diyelim, banka bilgileri de mi çalındı”  diye sordu.  Azmi Çelik’e göre, tüm yetkiler, iyi niyetinden şüphe edilmeyen Başkan’da  toplanmamalıydı.

Ali Kurtuldu ise, Hocalı katliamını anma günü toplantısını örnek vererek, güçlerin dağılmamasını  ve tek ve güçlü bir etkinlik için toplanılmasını tavsiye ettikten sonra, TGH yönetiminin dışardan değil, kendi kendini  yıprattığını ifade etti. Suzan Kaya ise, TGH’nin kendi sorununu kendi içinde çözebileceğine inandığını söyleyerek, HADD saymanlığından  istifa nedenini açıkladı. Serdar Temur, TGH binasında niçin bir Türk bayrağı asılmadığını sordu.

BAŞKAN ‘DAN ELEŞTİRİLERE CEVAP VE  AKLANMA

Tüm eleştirilere cevap vermek üzere mikrofona gelen Başkan, kaybolan kasa ve makbuzlar olayına detaylı şekilde açıklık getirdi ve bazı önemli faaliyetlere de değindikten sonra şunları söyledi:
Amacımız insanları kaybetmek değil, kazanmak olmalıdır. Fakat dernekler üzerinden avanta peşinde koşanlara karşı çıkılmalıdir. Her şey dernek içindir.“
Divan Başkanı Mesut Sipahi, daha sonra Yönetim ve  Muhasebe raporlarını üyelerin oylarına sundu ve oy çokluğu ile eski yönetim aklandıktan sonra, Başkan,  yönetim adına üyelere teşekkür etti.

YENİ YÖNETİME KİMLER SEÇİLDİ ?

Açık oylama ile yapılan seçime tek aday olarak giren Coşkun Coştur, 54 üyeden 45’inin oyunu alarak tekrar Başkanlığa seçilirken, 4 red, 5 de çekimser oy kullanıldı. Başkan Yardımcılığına ise Suzan Kaya seçildi.

Hüseyin Varol (34 oy), Fatma Tustaş (30); Gülden Varol (28) ve Özlem Eryüksel (25 oy) Yönetim Kurulu‘na asil üye olarak seçililirken; Yedek üyeliklere ise  Atilla Arkuç ile  Recep Kaparol getirildi.
Divan Başkanı Mesut Sipahi’yi taraflı bir yönetim sergilediği gereçesiyle bazı üyelerin protestosuna sahne olan kongrede,  derneğin  Denetleme Kurulu da şu üyelerden teşekkül etti:


Elif Erarslan, Behçet Algan, Serkan Biçen ve  Funda Çeliker (yedek).
Öte yandan, gündem gereği bu kongrede belirlenmesi gereken 6 kişilik TGH Delegeliği  için, Genel Kurul üyelerinin kararı doğrultusunda seçim yapılmadı ve bu tesbit Yönetim Kurulu’nun inisiyatifine bırakıldı.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----YORUM-----

  
Hamburg Atatürkçü Düşünce Derneği’nin 17. Genel Kurulu’unda Divan Başkanlığı’na Mesut Sipahi’nin önerilip tek aday olarak seçilmesi, Hamburg  Türk Toplumu (TGH)  içerisindeki  son gelişmeler karşısında  Çoşkun Coştur'un da, Mesut Sipahi’nin  ateşlediği muhalefet grubunda  yer alacağının bir işaretiydi.  Sipahi, üyelerin çoğunluğunun kararı doğrultusunda seçimi açık oylama ile yaptırarak,  kongrenin  fazla uzamasını önlemiş oldu.

Salonda, Medya’dan fazla kimsenin olmayışı dikkat çekerken,  Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Selçuk Han  salonda misafir olarak yerini almıştı.TGH Başkan Yardımcısı Ali Kurtuldu ile El Ele Derneği başkanı Ali Akdemir de üye olarak kongreye katılanlar arasındaydı.

TGH gibi bir kuruluşun bünyesindeki HADD’nin  kasasının  dernek binasında bir odasının olmayışı yüzünden dernek kasasının  Başkan Coştur’un işyerine götürülmek zorunda bırakılması ve  orada da hırsızlık olayının meydana gelmesi karşısında, bu ters uygulama sebebiyle de bir Başkan’ın küçük bir meblağ için sorgulamaya maruz kalması olacak iş değildir. Buna çözüm olarak, TGH içindeki  bir odaya yerleştirilecek çelik dolaplarla bir sürü derneğin evrakları ve varsa paraları muhafaza altına alınamaz mıydı acaba ?

Kongrede, bugüne kadar kimsenin dikkatini çekmeyen bir  noktaya Serkan Temur parmak bastı. O da, TGH binası içinde, etkinlikler haricinde bir Atatürk  posterinin  ve bir Türk Bayrağı’nın  asılmamış olmasıydı. Serkan Temur’un bu uyarısı ve isteği, Divan üyesi, Yeşiller Partisi’nden Belediye Meclis Üyesi Bayram Inan’da başka bir çağrışıma vesile oldu. Bayram İnan da, yaşadığımız ülkenin Almanya olması sebebiyle, Türk ve Alman bayraklarının yanyana asılması gerektiğini hatırlattı. Her iki öneri de üyelerce beğenildi.  Şimdi bu konuda söz TGH yönetimine kalıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde  CHP Tunceli milletvekili olarak yer alan Kamer Genç, her konuda zamanlı zamansız konuşmaları ve kürsüye yürümesiyle tanınıyor. HADD  kongresinde ise Kamer Genç

benzerleri epeyceydi.. Kongre boyunca yerinde duramayan genç  yöneticilerden  Serkan Biçen, yine eski yönetimden Hasan Fehmi Dağlı, Düşün İnisiyatif grubu başkani Ahmet Büyükyılmaz,  eski muhasip Funda Çeliker ve de Elif Erarslan’ı  bu tanımlamaya dahil edebiliriz.

Kongre Divan Başkanı Mesut Sipahi, bir ara tarafsızlığını unutup,  bazı adaylar üzerinde belirleyici olmaya kalkışınca, başta Azmi Çelik  olmak üzere bir kısım üyenin sert protestosuyla karşılaştı. Neyse ki bu konu fazla sürmedi ve kongre normal havasına büründü. Sonuç olarak, bazı tartışmalara rağmen, seviyeli bir Genel Kurul daha geride bırakıldı.


Fotoğraflar: Faruk Yüksek