Çok farklı ve önemli konuların işlendiği seminer, Orhan Göktan ve Aydın Saylan’ın Cuma akşamı seminerin akışıyla ilgili verdiği bilgilerle başladı.

Halk Ozanı Gani Cansever (Heval), sazıyla, sözüyle ve okuduğu şiirlerle “Dünya bir penceredir her gelen baktı geçti” diyen Yunus Emre temalı deyişlerden oluşan güzel bir dinleti sundu.

İlk konuşmacı emekli Yüksek Maden Mühendisi Celal Tarhan, Ukrayna Krizi ve yeni dünya düzenini, Eski Çağdaş Hukukçular Derneği ve Eski Halkın Hukuk Bürosu Avukatlarından Murat Demir, Ahmet Düzgün Yüksel ve Zeki Rüzgar ise Türkiye’deki yargı ve savunmayı / örnek davaları, siyasi tutuklulara yapılan infazları, yapılan işkenceleri ve ilerici Avukatların maruz kaldıkları şiddetleri, tehditleri ve zor çalışma koşullarını anlattılar. Seminerin ikinci gecesinde ise Dernek Üyesi Müzisyen Kanuni Mehmet Eyripala ise Udi arkadaşı Nihat Öztürk’ün eşliğinde Türk sanat müziğinden Erol Sayan ve Sadettin Kaynağ'ın ölmez eserlerini okuyan Şefika Çelebi’de güzel sesiyle geceye renk kattı.

Seminerin Pazar günkü bölümünde ise, Göç Uzmanı gazeteci Mehmet Tanlı, Almanya’daki güncel siyasi gelişmelerle ağırlıklı olarak Almanya'daki kurumsal ırkçılığın geldiği boyutları anlatırken, Avukat Murat Demir’de Almanya'daki savaş sonrası kurulan Anayasayı, bir türlü Naziler'den arındırılamayan kurumları ve Türkiye'deki güvenlik güçleri ile Almanların ortak çalışmalarına değindi. Semineri Orhan Göktan ile birlikte yöneten Aydın Saylan Fikir Atölyesinin Pandemi nedeniyle yavaşlayan çalışmalarının önümüzdeki dönemde hız alacağını ve yeni Paneller etkinlikler, düzenleneceğini söylediler.

Willebadessen'deki seminerin son gününde CHP Almanya Koordinatör Yardımcısı Günay Çapan’da kısaca CHP nin Almanya'daki yeniden yapılanması konusunda katılımcılara bilgiler verdi.

Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu Almanya'da buluştu Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu Almanya'da buluştu

Mehmet TANLI