SÜHEYLA KAPLAN / HAMBURG

Almanya'daki Diyarbakırlı Aleviler biraraya gelerek topladıkları 10 bin euro değerindeki bağışı bu hafta Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi'nin hesabına göndereceklerini bildirdi. 

Almanya Diyarbakırlılar Derneği'nden Cengiz Orhan, Halil Karkın, Nerjat Kılıç, Hünkar Savaş, İbrahim Deirelöz, Ali Solan ve Ahmet Kılıç yaptıkları açıklamada Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağşlı camilerin elektrik ve her türlü giderlerin iktidar tarafından karşılanirken, Aleviler'in en temel ihtiyacının karşılanmamasını eleştirdi. 

Yapılan açıklamada şöyle denildi: ' Aleviler'in hiçbir ihtiyacı AKP iktidarı tarafından karşılanmamaktadır. Yapılan bu haksız ve hukuksuz davranışı protesto ediyoruz. Cemevleri ibadet yeri olarak tanınmamaktadır. Türkiye'de herhangi bir caminin elektriğinin kesik olduğunu gördünüz mü? Cemevi yönetimi haklı olarak konuyu mahmekeye taşıdı. İki seneden beri cemevinin elektrik ihtiyacı karşılanmıyor. Biz de Almanya'dan canlarımıza destek olmak istedik ve bağış topladık'. 

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları ile komisyon üyesi milletvekilleri, cemevinin durumunu TBMM gündemine getirdi. Komisyon, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle soru önergesi verdi.

“Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi Diyarbakır Şubesi’ni ziyaretimizde, elektrik borcunun ödenmemesi gerekçesi ile Ekim 2018’den beri aboneliğinin iptal edilmiş olduğu iletilmiştir. Oysa cemevleri, ibadethane statüsünde olması nedeniyle elektrik sarfiyat bedelinden muaf tutulması gerekmektedir” ifadelerinin yer aldığı önergede, Dicle Elektrik’in (DEDAŞ) uygulamaları hakkında şu bilgilere yer verildi:

“Bakırköy 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 19.09.2017 tarih ve 2015/420 Esas, 2017/426 Karar sayılı karar ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 25.10.2018 tarih ve 2018/3515 Esas, 2018/10602 Karar sayılı onama kararı gereği cemevleri ibadethane statüsünde sayıldığından elektrik sarfiyat bedellerinden muaf tutulmuştur. Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş. (DEDAŞ) Diyarbakır İl Müdürlüğü, yapılan itirazlara dair; ücretsiz elektrik hizmeti vermesi gibi bir mevzuatın söz konusu olmadığını belirtmiştir. Cemevi yetkililerinin bağlı bulundukları müftülüğe başvuru yapması ve mevcut borcun müftülükçe ödenmesi sonrası müftülükten belirlenecek bir personelin sözleşme imzalamak üzere şirkete başvuru yapması gerektiği iletilmiştir.”

‘CEMEVİ, CAMİ VE KİLİSE GİBİ İBADETHANEDİR’

Cemevinin cami ve kilise gibi ibadethane olduğunu vurgulayan önergede, şöyle denildi: “Abonelik sözleşmesinde ‘ticarethane’ olarak gözüken cemevinin 214 bin TL elektrik borcu gözükmektedir. Hukuken ibadethane olan yerlerin elektrik sarfiyatından muaf tutulması gerekirken, DEDAŞ tarafından yüzbinlerce liralık borç çıkarılmakta, müftülüğe başvurularak borcun ödenmesi şartları ileri sürülerek hukuken verilmesi gereken hak gasp edilmektedir. Alevilerin ibadethanesi olan cemevi binası; morg, cenaze yıkama yeri, taziye yeri, yönetim odası ve cem salonu olarak geçen bölümlerden oluşmaktadır. Cemevleri, cami ve kiliselerle eşit hakka sahip olmalıdır. Elektrik abone düzenlemesi yapılarak, ücretsiz elektrik hizmetinden yararlanması sağlanmalıdır.”

Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak illerinin elektrik ihtiyacını karşılayan DEDAŞ’ın, elektrik faturaları üzerinden yurttaşları bir süredir mağdur etmesiyle gündemde olduğu hatırlatılan önergede, “Sık yaşanan usulsüz elektrik kesintileri, elektrik faturalarının çok yüksek gelmesi, icra işlemlerinin usulsüz bir şekilde yapılması sonlandırılmalıdır. Mahkeme kararlarına rağmen DEDAŞ’ın devam eden uygulamaları durdurulmalı, yurttaşların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmelidir.”