Sendikacı, yazar ve CHP PM üyesi Yaşar Seyman CHP’nin her zaman barıştan yana bir parti olduğunu ve olmaya da devam ettiğini söyledi.

Hamburg Bergedorf Alevi Kültür Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlenen ‘ Kadın Çalıştayı’ programına konuşmacı olarak davet edilen Seyman program öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Seyman ‘CHP her zaman  kurucusu Atatürk’ün yurtta barış, dünyada barış ilkesini benimsemiştir. Her zaman da barışı savunmaya devam ediyor. Adalet yürüyüşü en çağdaş akıllardan biridir. Türkiye’de en önemli sorun adalettir’ dedi.

TÜRKİYE’DE TEK ADAM REJİMİ DEVAM EDİYOR

Seyman  Türkiye’nin Erdoğan liderliğinde  otoriter rejime gittiği bir süreçte  CHP’nin muhalefetini yeterli buluyor musunuz? şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:

‘Türkiye’de tek adam rejimi devam ediyor. Bunu kurumsal kimliklerle bile görmek mümkün. Ancak Türkiye’de direnen kaleler var. Türkiye’yi diğer İslam ülkelerinden ayıran laiklik ve demokrat olması. Karanlığın mum ışığı ile parçalanacağına inanıyorum. 7 Haziran seçimi, referandum bu karanlıkları  parçalayan evrelerden biri olmuştur. Erdoğan koltuğunu korumak istiyor. MHP’nin koltuğu kalmadı. Oysa CHP dimdik duruyor. Kendi içinde demokrasiyi yaşatan tek partidir. Yanlışlar yapmadı mı? evet yaptı. Örneğin milletvekileri kokunulmazlıklarının  kaldırılması konusunda elbette yanlış yaptı. O nedenle CHP Milletvekili Enis Berberoğlu bile cezaevinde. Demokrasi ancak CHP ile yaşatılabilinir. Bu konuda ben umutsuz değilim. ‘

CUMHURİYET KADINIYIM AMA CUMHURBAŞKANIM YOK

Türkiye’de kadın sorunlarını ve yasalarını da eleştiren Seyman ‘Ben bir Cumhuriyet kadınıyım ama cumhurbaşkanım yok. O sadece AKP’nin Genel Başkanı olmak istiyor. Türkiye’de tıpki Birinci İzmir İktisat Kongresi’ni gerçekleştiren Rukiyeler gibi biz kadınlar hala ölmedik. Karanlıkları aydınlatacak kadın hareketidir’ dedi.

HACI BEKTAŞ VELİ VE NAZIMLARIN ÜLKESİNDE HER GÜN BEŞ KADIN ÖLÜYOR

Türkiye’de AKP iktidarının sendikal yaşama darbe vurduğunu da söyleyen Seyman konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘ AKP iktidarı öncesinde emek dünyasında örgütlenmenin önündeki engelleri kaldıralım diye sloganlar atarken şimdi öyle bir seviyeye indik ki, var olan örgütlülüğümüzü ve sendikal haklarımızı koruyalım diyoruz. AKP her zaman sahte rüzgarlar estirdi. Torma, tuzak sayalarla kadınları istihdam dünyasından uzaklaştırdı. İstihdam politikasında kadınlar adeta sessiz yedek konumundalar. Sendikal haklar tamamıyle yok edilmiş durumda. Asgari ücret dünya standartlarının çok çok altında. Hacı Bektaş Veli ve Nazım Hikmetlerin ülkesinde her gün beş kadın ölüyor.’

AKP BİR TEK ALEVİLERİ TESLİM ALAMADI

Türkiye’de Alevilerin AKP iktidarına karşı büyük bir direniş gösterdiğini savunan Seyman ‘ Gezi sürecinde sekiz gencin Alevi  olması bir tesadüf müdür? AKP’nin teslim alamadığı bir tek Aleviler olmuştur. Bu kale dimdik ayakta, ayakta olmaya da devam edecek. Türkiye açık cezaevi konumuna gelmiştir. Diyanet her gün şiddet ponusunda fetvalar veriyor. Şunu bilmeliyiz ki Aleviler hep bedeller verdiler, vermeye de devam ediyorlar. Kadın hareketi ile Türkiye’de ışıklar sönmeyecek. Kadın hareketi Türkiye’de şiddetin önüne geçecektir’ şeklinde konuşmasını tamamladı.

Basın toplantısında Hamburg Bergedorf Alevi Kültür Merkezi Başkanı Alper Doğan, Başkan Yardımcısı Pembe Kaplan, yöneticileri Hülya Çağrı, İsmail Kaplan, Ali Şimşek de hazır bulundu.

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası