Belgeselde, 7 Ağustos 1937 tarihinde Nazi Almanyası'ndan, Kemal Atatürk imzası ile 20 ton zehirli gazın sipariş edildiği ve bunun Dersim Katliamı'nda kullanıldığı ileri sürülmüştü.

CHP Köln Derneği konuya yönelik yazılı bir açıklama yaparak ARD'nin yayını sert dille eleştirdi. Açıklamada "Atatürk hiçbir bilimsel temele ve tarihsel gerçeğe dayanmayan iddia ve yayınlar ile yıpratılamayacak kadar büyük bir lider olarak tarihteki yerini almış olmasına rağmen, ciddiyet ve sorumluluk anlayışı ile bağdaşmayan söz konusu saldırgan yayını kınıyoruz" denildi.

İşte o açıklama:

ARD televizyon kanalında 'ttt - titel, thesen, temperamente' adlı programda gösterilen 'Unutulan Katliam-Atatürk Alevileri Nasıl Öldürdü' adlı belgesel yayınında Atatürk hakkında mantık ve vicdan sınırları aşan gerçek dışı iddialar ortaya atılmıştır.

Dersim’de yaşanılan ve bugün hala içimizi kanatan olayların Atatürk’e bir saldırı aracı olarak kullanılmaya çalışılması, yalanlar üzerinden Atatürk ve adını anmak dahi istemediğimiz kimi şahsiyetler arasında benzerlik kurulmaya çalışılması her şeyden önce Dersim’de hayatını kaybeden insanlarımızın anısına saygısızlıktır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Aydınlanma Devriminin Anadolu coğrafyasındaki önderi olan Mustafa Kemal Atatürk, ülkesinin yönünü çağdaş uygarlık olarak belirlemekle kalmamış, Dünya’nın örnek liderleri arasında yer almıştır. Etnik ve dini ayrımcılığa dayanmayan yeni bir devletin temellerini atan Atatürk, Cumhuriyet rejimini kurarak ve laiklik ilkesini benimseyerek din ve vicdan özgürlüğünün önünü açmış, cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırarak kadının özgürleşmesi idealini hayata geçirmiş, eşit yurttaşlık temelinde bir toplumsal ve siyasi düzeni yerleştirmeyi hedeflemiştir. Cumhuriyetin ‘’fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller gerektirdiğini’’ ifade eden, ‘’Yurtta ve Dünyada Barış’’ politikasını benimseyerek miras bırakan Atatürk’ün yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde Anadolu coğrafyasında başarabildikleri bugün dahi birçok toplumun erişemediği değerlerdir.

Özgürlüğe, laikliğe, eşitliğe, kadının toplumsal ve siyasal hayatta özgür ve eşit olarak yer edinmesine karşı olan, Atatürk Devrimlerini hedef alarak ortadan kaldırmaya çalışan karşı devrimci güçlerin Atatürk’e ve Atatürk Devrimlerine saldırıları yirmi birinci yüzyılda hala devam ederken, güncel siyasal çıkarların dar görüşlülüğü ile Atatürk’e atılan her iftira çağdaş uygarlık anlayışına savaş açan bu güçlere hizmet edecek, Türkiye halkını bu güçlerin kucağına atmaktan başka anlamı olmayacaktır.

Atatürk hiçbir bilimsel temele ve tarihsel gerçeğe dayanmayan iddia ve yayınlar ile yıpratılamayacak kadar büyük bir lider olarak tarihteki yerini almış olmasına rağmen, ciddiyet ve sorumluluk anlayışı ile bağdaşmayan söz konusu saldırgan yayını kınıyoruz.