2007 de Bulgaristan ve Romanya'nın Avrupa Birliği'ne (AB) alınmasıyla birlikte on binlerce insan özellikle de Türkçe konuşan Bulgar vatandaşı Romanlar ve Türk kökenliler, sosyal hakların genişliğinden dolayı ve daha iyi bir yaşam için AB ülkelerine, Almanya'ya geldiler. Almanya'da şu an yaklaşık üç yüzbin, Ahlen'de ise bin iki yüze yakın Bulgar vatandaşı yaşıyor.

2007 yılında Alman die Welt gazetesi bir yılda 680 bin Polonyalı, Romanyalı ve Bulgarın Almanya'ya göç ettiğini ve AB nin göç tarihinde böyle bir kitlesel göçün hiç gerçekleşmediğini manşetlerine taşımıştı.

Almanya'da yaşayan Bulgar ve Romenlerin büyük bir çoğunluğunun en büyük sorunu dil öğrenememe, iş hayatına adaptasyon olamama yani sosyal uyum. Gelenlerin çoğu az eğitimli oldukları için dil öğrenmedede hayli zorlanıyorlar. Bu nedenle isteseler de çocuklarının eğitimlerine destek veremiyorlar. Bugün Almanya'da Kreşlerde, okullarda, İş Ajansında, Devlet dairelerinde, hayatın bir çok alanında personel ile buraya uyum sağlamakta zorlanan bir grup Bulgarlar arasında büyük sorunlar yaşanıyor. Almanların bir kısmı hatta buna uzun yıllardır burada yaşayan bazı göçmenlerde katılarak Bulgarları ve Romenleri tembellikle suçluyor ve çalışmadan devletin sunduğu sosyal haklardan faydalanmak için buraya geldiklerini iddia ediyorlar. Buda Alman toplumunda ırkçılığın, sosyal sorunların, suç işleme oranının artmasını sağlıyor. Bugün Almanya'nın büyük şehirlerinden Köln'de Müllheim, Duisburg'ta Marxsloh Bulgar ve Romenlerin yoğunlukla oturduğu işssiz insanların sokaklarda Cafelerin, evlerinin kapılarının önünde dikildiği Getto benzeri manzaralarla karşılaşabilirsiniz.

Innososyal Ahlen Bulgar göçmenlere yardım ediyor

Bu sıkıntıları gören belediyeler, yerel idareler, InnoSozial, AWO, Caritas, Alman Kızılhaçı gibi büyük sosyal kurumlar, dernekler, sivil toplum kuruluşlarıda ilerde olası büyük sosyal patlamaları önlemek amacıyla boş durmuyorlar ve bu insanlara yönelik başlattıkları önemli Projelerle yardım elini uzatmış durumdalar.

İşte Agnieszka Bednorz ve Olga Vasileiadou’nun başarıyla hayata geçirdikleri bu Proje toplantılarından bir tanesi de geçtiğimiz hafta sonu Ahlen'de kurulu Innosozial adlı kurumda gerçekleşti. ‘’Gleiche Kinder - gleiche Chancen/ Aynı çocuklar-Eşit şanslar ‘’ adlı Proje kapsamında 25 Bulgar aileye Caritasverbandta görevli Sosyal Çalışman Moritz Seipp tarafından Almanya'daki Okul Sisteminde İlköğretimin yeri anlatıldı, tanıtıldı. Çevirilerini Juliette Yavuzun yaptığı toplantıya ilgi hayli fazlaydı. Innosozial çalışanı Agnieszka Bednorz 30 Haziran'daki geleneksel büyük Innosozial şenlği ‘’Ahlen zeigt Flagge’’ de Bulgarların da bir Standla yer alacağını söyledi. Yine Ahlen Belediyesi de sonbahara doğru Innososyal ile Bulgarlara yönelik bir Kültür şenliğini planladığını Bulgar vatandaşlarına duyurdu.

Mehmat Tanlı / Münster