Süheyla Kaplan

Hithaus’da düzenlene eğlenceye derneğin Başkanı Alper Doğan, dernek yöneticileri, SPD Milletvekili Ali Şimşek, Sol Parti Milletvekili Mehmet Yıldız, TGH eski Başkanı Hüseyin Yılmaz , Altona Alevi Kültür Merkezi’nden Baykal Aslanboğa ve çok sayıda davetli katıldı.

Doğan, açılışta yaptığı konuşmada Alevi derneklerinin gençlerin kendi kültürlerine sahip çıkmaları noktasında gerekli olduğunu belirterek, Türkiye’de Avrupa İnsan Hakları Adalet Divanınca da öngörülen din derslerinin zorunluluğun insan haklarına aykırı olduğunu savundu.

Almanya’da okullarda Alevilik dersinin öğretildiğini ve bu uygulamanın Türkiye’de de geçerli olması gerektiğini bildiren Doğan, hala cemevlerini ibadet yeri saymayan AKP iktidarının Türkiye’de azınlıkları ötekileştirdiğini söyledi.

SPD Milletvekili Şimşek, Alevi toplumunun radikalizme karşı yüzyıllarca  büyük mücadele verdiğini ifade ederek, İŞİD tehlikesine dikkat çekti.

Şimşek, ‘’İŞİD Kuzey Irak’ta büyük katliamlara bugün imza atmakta. Kiliseler, tarihi manastırlar imha edilmekte ve azınlıklar barnarca din adına katledilmekte. Amerikan emperyalizminin çıkarları uğruna talan ettiği Irak şu günlerde tam bir soykırıma şahitlik etmekte’ dedi.

TÜRKİYE HALA İŞİD’E TERÖRİST DİYEMİYOR

Almanya’da İŞİD’in terörist bir örgüt olarak tanımlandığını buna rağmen AKP iktidarının hala bu örgüte terörist diyemediğine işaret eden Şimşek ‘’NATO müttefiği olan Türkiye sınırlarını ciddi anlamda kontrol etmeli, Türkiye’den o bçlgeye insani yardım gönderilmeli, teröristler uluslararası savaş suçluları mahmelerinde yargılanmalı’ şeklinde konuştu.

Aslanboğa da, Hamburg’da Alevilerle eyalet hükümeti arasında ilk imzalanan devlet anlaşmasıyla Alevilerin hukuki anlamda eşit görüldüğünü belirterek, bu hakkın Bremen’de de verildiğini söyledi.

AKP hükümetini de sert bir dille eleştiren Aslanboğa, Almanya’daki birçok islami kuruluşlarını  İŞİD ile mücadele konusunda  gerekli adımı atmadıklarını ve onların ‘takiye’ yaptıklarını söyledi.

Gecede BAKM Kadınlar Korosu, Menekşe Korosu, Hamburg’lu yerel sanatçılardan Yaşar Kanas, Eylem Dörtyol, Ankaralı Hakan, Murat İnce, Grup Dağlara Ezgi, Eren Canyıldız sahne alırken, standup komedi Kamil Uslu esprileriyle geceye ayrı bir renk kattı.