2012 yılında Almanya'nın Köln kentinde geniş bir katılımla kurulan Avrupa Sürgünler Meclisi (ASM) 5.kongresini Ludwigshafen kentinde yaptı. ASM yaptığı kongreyle, yeni faaliyetleri organize edecek 7 kişilik yürütme kurulunu seçti.

Kongre, sürgünde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı. Kongre açılış konuşmasını Yürütme Kurulu adına Engin Erkiner yaparak, faaliyetlerin yazılı raporunu sundu. Kongreyi yürütmek üzere divana ASM Meclis üyesi Mahmut Özkan ve Avukat Senem Öngür seçildi.

ASM’nin sürdürdüğü faaliyetlerin kapsamı ve hedefleri tartışıldı. Kongrede ASM’nin tarihsel sürecine dair, Yürütme Kurulu Eş Sözcüsü Metin Ayçiçek bilgilendirmeye yönelik kısa bir sunum gerçekleştirdi.

Medya Grubunun çalışmaları ve internet ortamında gerçekleştirilen çalışmalara dair ise, Selma Metin kısa bilgilendirmeler yaptı.

Münih’te TKP/ML davasında 129 b yasasına istinaden yargılanan devrimci tutsaklardan ASM Meclis üyesi Seyit Ali Uğur ve Sami Solmaz’ın kongreye gönderdikleri dayanışma mesajı da okundu.

Ayrıca Kongreye başarı dileklerini ileten Doğan Özgüden,Teslim Töre ve Hasan Aksu'nun mesajları okundu.

İşte dört saat süren kongrede alınan öneriler:


“ ASM’nin tanıtımı ve çalışmalarını duyuran 6 aylık periyotlarla bir bülten ya da derginin çıkarılması,
– Sürgündeki şair, ozan, yazar, akademisyen ve bilim insanlarının çağrılacağı bir tanıtım etkinlik gecesi,
–  Medyada daha aktif olunması ve web sitesi, Twitter, Facebook gibi sosyal medya olanaklarının daha etkin şekilde kullanılması,
– Türkiye’de faşizme karşı Avrupa’daki sürgünlerin çağrılacağı merkezi bir miting, panel veya tanıtım etkinleri,
– Interpol tutuklamalarına karşı duyarlılığın sağlanması,
– Avrupa’da 129 a-b maddesine istinaden tutuklanan devrimci politik tutsaklara sahip çıkılması.”

7 kişiden oluşan Sürgünler Meclisi’nde, 2 yıl görev yapacak olan Yürütme Kuruluna; Mahmut Özkan, Metin Ayçiçek, Engin Erkiner, Nejat Pişmişler, Hasan Aksu, İbrahim Atmaca ve Turgay Çelik seçildi.