Hamburg’da 20.04. Cuma günü  Demokratik Hak ve Özgürlükler inisiyatifi öncülüğünde görmeye ve dinlemeye değer bir etkinlik vardı.  „97.yılında Soykırım ve güncel politikalar“ adıyla Bartelstr’deki  ATİF dernek lokalinde yapılan Panel’de,  Hamburg dışından tanınmış iki ayrı konuşmacı vardı.

Sait Çetinoğlu ve Doğan Akhanlı.

Sait Çetinoğlu Ermeni Soykırımı konusunda değişik makaleleri olan araştırmacı bir yazardır.
Bir Osmanlı komutanının Soykırım güncesi”, ” Devlet yanlısı “sol” ve “Soykırım’ın mimarı Talat”, “Türkiye “Sol” Hareketlerindeki Milliyetçi Virüs” adıyla çeşitli makaleler yazmıştır.

Belge Yayınları tarafından yayınlanan   Alman yazar Wolfgang Gust’un  yazdığı “Alman Belgeleri”- (1915-1916 Ermeni Soykırımı - Alman Dışişleri Bakanlığı siyasi arşiv belgeleri) adlı kitabın Redaksiyon ekibindendir.

Doğan Akhanlı ise, 12 Eylül darbesi sonrası bedeller ödeyen 78liler kuşağına dahildir.
Kıyamet Günü Yargıçları“„ Kayıp Denizler“ ve „Gelincik Tarlası“ isimli değişik kitapları vardır. Alman vatandaşı olarak uzun yıllar sonrası ilk kez gittigi Türkiye’de eski bir kamulaştırma olayı öne sürülerek yeniden tutsaklık yaşamış ve kamuoyunun dayanışması ve  tepkisiyle serbest bırakılmıştır. Doğan Akhanlı Almanya’nın Köln şehrinde yaşamaktadır.

ATİF Dernek lokalinin tamamen dolduğu ve ilgiyle izlenen tartışmalı toplantıda konuşmacıların dile getirdikleri ve kamuoyuna verilmek istenen mesajla ilk olarak 1915 yılındaki yaşanmış kanlı olaylarda dikkat çekilerek "ittihat ve Terakki komitesinin Etnik temizlik politikası ve mülkiyet değişimi" üzerine detaylı bilgiler sunuldu. Esas olarak ise, Türkiye’nin gerçek anlamda „demokratikleşme“ çabası varsa  tarihiyle ve geçmişiyle tüm yönleriyle yüzleşmelidir talebi dile getirildi.

 Dinleyecilere tarihi öneme sahip Alman belgelerinden örnekler  ve çeşitli arşiv  belgeleri gösterildi.Yapılan toplantı daha çok,Türkiye’nin tartışmak istemediği  tabu konusu Ermeni Sorunu‘na kamuoyunun dikkatini  çekme amaçlıydı denebilir.

Geleceğin demokratik Türkiye’sinin temellerinin gerçek  ve köklü anlamda  yaşanmış kanlı tarihle yüzleşmeyle“ atılacağı vurgulanarak, bu cesareti gösteremeyenlerin emperyalizmin oyununa geldikleri ifade edildi.

Sorular ve cevaplarla ilgiyle izlenen  24 Nisan 1915’in 97.yılında Soykırım ve Güncel  Politikalar“ adlı Panel alkışlarla sona erdi.

 

Fotoğraflar: Faruk Yüksek