60 yıldır Almanya‘da yaşayan bizim insanların ve diğer göçmen gruplarından insanların Almanya‘daki kültürel yaşama katılımı konusunda eksiklikler, çekincelerin bulunduğu yıllardır burada hep konuşulan dile getirilen önemli bir konu.

Eski belediye başkanı araştırmayı yönetti

Üç dönem Ahlen‘de Belediye Başkanlığı yapan Benedikt Ruhmöller‘in yönetiminde yapılan araştırma projesinde İnnozial personelinden Kültür ve Sosyal Antropolog Agnieszka Bednorz ve Sosyal Pedagog Ergül Aydemir de projede aktif çalıştılar. "Kultur für alle und mit allen" - yani "herkes için herkesle birlikte kültür‘‘ adlı bu önemli Araştırma Projesinde şu alt başlıklar araştırıldı;

Katılım için birçok ölçüt var

Ahlen'in ekonomik ve sosyal sorunları, Güvencesiz yaşam koşulları, Göçün getirdiği zorluklar, Ayrışma eğilimi, Ahlen'in kültür kurumları, Soruların yöneltilme metodları, Kültürel Çalışmalar Bulguları, sokaktaki insanların verdikleri yanıtların ankete etkisi ve sonuçları, Göçmenler sunulan etkinliklerden nasıl haberdar oluyor, Katılımcılar hangi etkinlikleri önceden öğreniyor ve katılıyor?. Katılımcılara katıldıkları etkinliklerde kendilerine nasıl davranıldığı yani Hangi olumsuz izlenimlerden söz ediliyor?. Etkinliklere neden katılılınmıyor?. Katılımcılar hangi dilek ve beklentilerle oralara gidiyorlar? Kültür kurumlarının entegrasyona yönelik politikaları, Temel tutumlar, farklı kültürel sunumların, etkinliklerin durumu. Sanatsal programlar. Şehir şenlikleri ve benzeri etkinlikler, Bölgesel, semt etkinlikleri yani Bürger Zentrum "Ayakkabı Fabrikası". Belediyenin kültür politikaları, Şehir Kütüphanesi, kültürel eğitim, VHS deki sürekli eğitici programlar, Aile Eğitim Atölyeleri (FBS ) Örnek İnnosozial Etkinliği. "Ahlen bayrak çekiyor şenliği," Göçmenlerin konumu‘‘, Dini çekinceler kütürel yaşama katılımda ne kadar rol oynuyor? Kuşaklar sorunu; ailelerin yönelimi; kültürel tanıtım. Entegrasyon zorlukları; ekonomik koşullar; zaman sorusu ya da dili konuşmadaki zorlukları; bilgiye ulaşım sorunu, Etkinliklerdeki yeme ve içme alışkanlıkları, yemek kültürü göçmenlere hitap ediyor mu? Programların sunumu; katılım arzusu; hoş geldin kültürü var mı? Uzmanlık gibi konular titizlikle işlendi.

Hafta başında İnnosozial binasında araştırma projesi konusunda bir durum değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya İnnosozial müdürü Dietmar Zöller, Projeyi yürüten Benedikt Ruhmöller, Ergül Aydemir ve Agnieszska Bednorz katıldılar. Benedikt Ruhmöller, herkesin kültür kavramı farklı bu nedenle daha geniş katılımlar için zamana ihtiyaç var. Alman halkının da yüzde 10-15'i kültürel etkinliklere gidiyor derken bir Kültür Antroploğu olan A. Bednorz ise Kültürel etkinliklere göçmenlerin katılılımı için göçmen derneklerine de önemli görevler düşüyor dedi.

Proje çalışanı Ergül Aydemir ise‚‘‘ Sosyal ve kültürel etkinlikler kişinin gelişimi toplumsal yaşama uyumda çok önemlidir, yaşama renk ve heyecan katarlar. Burada yaşayan insanlarımızın ama çoğu kırsal kökenli ve az eğitimli ailelerin çocukları oldukları için sabırlı olmak ve bu konuda beklentileri aşağıya çekmek gerçekçi bir yaklaşım olur. Pandemi nedeniyle etkinlikleri özledik. İleride her iki toplumuda yakınlaştırmak için ortak kültürel etkinlikler düzenleyeceğiz‘‘ dedi.

Araştırma Projesini yapan Ahlen İnnosozial‘ ın Müdürü Dietmar Zöller ise‚‘‘ Ahlen göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bir şehir. Hızla artan ve güçlenen bu nüfus bizim zenginliğimiz ama iyi yönetilmezse sıkıntılarıda birlikte getiriyor. Biz Göçmenler ile Almanların bütünleşmesi, birlikte yaşamları ileride nasıl olacak, kültürel yaşama katılım sorunların çözümünün bir parçası olabilir mi?. Bunlara yanıtlar aradık bu araştırmamızda. Paralel toplumları mutlaka engellemek gerekiyor. Bu araştırmadan şunu çıkartabiliriz; Göçmenler bir çok etkinliği birlikte planlamak ya da en azından planlanırken kendilerine de danışılmasını istiyorlar. Bunlara ilerde dikkat edeceğiz ama göçmenleride daha sonra geniş katılımlarla kültürel etkinliklerde görmek bizi son derece mutlu edecektir‘‘ dedi.

Bu araştırmada kamuda ve özel sosyal kurumlarda uyum, sosyal ve kültürel alanda çalışan uzman kişilerin yanısıra bir çok dernek yöneticisi toplamda 30 kişiyle röportaj yapılarak göçmenlerin kültürel yaşama katılımları konusunda görüşleri alındı.

Mehmet TANLI

Sevenleri Naciye Akçay'ı son yolculuğuna uğurladı Sevenleri Naciye Akçay'ı son yolculuğuna uğurladı