Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Almanya, Aşağı Saksonya örgütü, çok sayıda yurtdışı üyenin katılımıyla eyalet başkenti Hannover’de 2. Genel Kurulu’nu yaptı.

Hannover Alevi Kültür Derneği’nde yapılan genel kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından CHP yurtdışı örgütlenmesinden sorumlu Ali Hikmet Akıllı’nın açılış konuşmasıyla başladı.

Konuşmaya “soru-cevap” şeklinde başlayan Akıllı, önce delegelerden gelen soruları yanıtladıktan sonra, Türkiye’nin ve demokrasisinin çok zor günlerden geçtiğini vurguladı. Hukukun üstünlüğünü tanımayan AKP iktidarını demokratik yollarla ve seçimlerle kilitleyerek alaşağı etmenin bir görev olduğunu ifade etti.

Akıllı konuşmasına, bu koşullarda siyasi partilere düşen görevlerin altını çizerek devam etti. “Siyasi partiler avukat değil ki müvekkilinin hakkını savunsun. Siyasi partiler ancak bütün üyeleriyle taban çalışması yaparak, sivil toplum anlayışıyla görevlerini yerine getirebilirler,” dedi.

Başkanlığa seçilen Nihat Yazıcı

1946’dan bu yana Türkiye’de sağ oyların %60 civarında dolaştığını, solun oyunun ise %40’ta kaldığını hatırlatan Akıllı, günümüz koşullarında CHP’nin görevinin, ülkemizde yok edilen demokrasiye sahip çıkarak hak, adalet ve hukukun üstünlüğünü korumak olduğunu ifade etti.

CHP yurtdışı örgütlenmesinden sorumlu Ali Hikmet Akıllı

AKP’nin, MHP ve Vatan Partisi’ni de yanına alarak başkanlık sistemine geçtiğini, CHP’nin de kitleleri örgütleyerek demokratik düzenin karşıtı bu başkanlık sistemini kaldırmak olduğunu söyleyen Akıllı, sözlerine şöyle devam etti: “Önümüzdeki belediye seçimlerinde Ankara, İstanbul, Hatay, İzmir gibi büyük şehirleri kazanmak için güçlü bir çalışma yürütüyoruz. Belediye başkan adaylarının seçilmesi pek de kolay olmadı. CHP, demokrasinin gereği olarak çok sesli bir partidir. Belediye başkan adaylarını, sancılı bir süreçle de olsa Parti Meclisi belirlemiştir. Mevcut adaylarımız da kitlelerle iç içe çalışma yürüterek seçimi kazanacaktır.”

Seçim sonuçlarıyla ilgili olarak Anadolu Ajansı’nın nasıl manipülasyon yaptığını herkesin bildiğini belirten Akıllı, sandık başında oylara sahip çıkmanın önemini hatırlattı. “Oylarimiza sandık başından ayrılmadan sahip çıkacağız. CHP olarak büyük şehirlerde YSK’yı kontrol etme mekanizmaları geliştirdik ve bunu kontrol edebiliyoruz.”

Akıllı ayrıca CHP’nin, Avrupa ve Almanya’ya yönelik seçim bölgesi kurma teklifini meclise öneri olarak sunduğunu bildirdi. “Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın temsil yetkisinin olmayışı bizleri parti olarak rahatsız ediyor. CHP’nin Almanya örgütlenmesi sadece Türkiye için oy vermekle kalmamalıdır. Üyelerimizin çoğunluğu Alman vatandaşıdır ve bunlar, yaşamakta oldukları ülkeyle bağlantılı sorunlara da sahip çıkmalıdır.”

Yaşanan ülkelerde göçmenlikten kaynaklanan ve dört kuşaktır hâlâ çözülememiş olan çok sayıda sorun olduğunu ifade eden Akıllı, CHP’lilerin sadece kardeş parti SPD ile değil, Almanya’nın Yeşiller ve Sol partileri ile de diyalog içinde olmasının önemini vurguladı. CHP, yurtdışı örgütlenmesi, Türkiye kökenli göçmenlerin, yaşadıkları ülkede kalıcı olduğunu düşünüyor, onlara bu gözle bakıyor, diye belirterek bu anlamda göçmen sorunlarının çözümünde CHP’ye büyük görevler düştüğünün altını çizdi.

Ali Hikmet Akıllı’nın konuşmasının ardından Başkanlık, ayrıca Yönetim, Denetleme, Disiplin kurullarının seçimi yapıldı.

Başkanlığa Nihat Yazıcı seçildi.

Seçimle görev alan diğer kişiler ise şöyle:

Yönetim Kurulu: Kâmil Yıldırım, Semra Yıldırım, Yakup Yılmaz, Uğur Madak, Ayşe Yağız, Serpil Yıldırım, Hakkı Tekin, Seyla Yazıcı, Hakkı Sezgin İlgü, Metin Yıldırım.

Yedek Üyeler: Dilek Karayel, Durak Hastaş, Engin Berk

Denetim Kurulu: Emine Gürses, Haydar Yıldırım, Şenol Cin

Disiplin Kurulu: Hüseyin Fırat Arı, Ömer Karpuz, Gökhan Beşparmak, Özcan Korkmaz.

Cumali Yağmur/ Hannover