Hannover ve çevresi Alevi Toplumu ve Cemevi, Hannover’de Koren Strasse 38 numarada bulunan dernek lokalinde Muharrem Mateminin son gününde Aşure Günü etkinliği düzenledi. 

Etkinliğe çok sayıda dernek ve parti yöneticisi katıldı. SPD adına Aşağı Saksonya eyalet parlementosu adayı Alptekin Kırcı, Doris Schröder Köpf ve Berlin eyelet milletvekili Yasemin Fahami, Yeşiller adına Aşağı Saksonya eyalet milletvekili Belit Onay katıldı. Çok sayıda kilise sözcüsününde katıldığı etkinlikte CHP Hannover başkanı Nihat Yazıcı da yerini aldı.

Toplantının açılış konuşması Hannover ve Çevresi Alevi Toplumu Başkanı Murat Yaşık yaptı. Yaşık konuşmasına etkinliğe katılan parti ve kilise sözcülerini selamlayarak başladı ve Hannover ve çevresinde yaşayan Alevilerin Alman toplumuyla uyum ve barış içinde yaşadıklarını vurguladı. Alevilerin Alman toplumu için bir kazanç olduğunu söyleyen Yaşık, kendi sorunlarına sahip çıktıklarını belirtti. Aşağı Saksonya Eyaletinin Alevileri bir dini topluluk olarak tanıma sözü vermiş olduğunu hatırlatan Yaşık, seçimlerden sonra bu sözün yerine getirilmesini beklediklerinin altını çizdi. Alevi Toplumu Başkanı Murat Yaşık, Alevilerin her zaman hümanist düşünceyi savunduğunu, şiddeti nereden ve kimden gelirse gelsin reddettiğini ve tüm dillerin, dinlerin ve ırkların barış içinde bir arada yaşamalarından yana olduklarını belirtti.

Türkiye’deki Alevilerin sorunlarına da değinen Yaşık, cemevlerinin Alevilerin ibadet mekanı olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Alevilerin tüm dünyada ezilmeden, horlanmadan ve sömürülmeden barış içinde yaşamak istediklerini yineledi.

Başkonsolos Banu Malaman'da etkinliğe katılarak bir konuşma yaptı

Türkiye Hannover Başkonsolosu Banu Malaman, etkinliğe çağırıldığı için teşekkür ederek başladığı konuşmasında Aşure Günü'nün başka topluluklar tarafından da kutlandığını hatırlattı ve “İnsanlar ötekileştirilmeden eşit şartlar altında barış içinde yaşamalıdır. Ayrı olan yönlerimizi zorla birleştirmek için uğraşmadan ayrılıklarımızla saygılı bir şekilde birarada yaşamalıyız”, dedi.

Hannover ve Çevresi Alevi Topluluğu dedeleri de toplantıya katılanlara Aleviliğin tarihçesi ve muharrem orucu hakkında bilgi verdiler. Kadınlar korosunun müzik dinletisinin ardından hazırlanan aşurelerin ikramına geçildi. 

Cumali Yağmur / Hannover