Eyalet Başbakanı ve Belediye Başkanı Sayın Olaf Scholz, bu anlaşmanın imzalanacağını 14.08.2012 Salı günü bizzat açıklamıştır.

Kamuoyunda geniş ilgi gören bu gelişme üzerine, bu anlaşmanın temelini oluşturan müracaat ve görüşmeleri uzun yıllar AABF ile beraber kesintisiz sürdürerek olumlu bir sonuca ulaştırdığına inanan Hamburg Alevi Toplumu da kamuoyuna bir
açıklama yapma ve hem kamuoyunu ve hem de toplumumuzu bilgilendirme gereği görmektedir.

Önümüzdeki ay Eyalet Parlamentosu’nun onayından geçecek ve muhtemelen bu yılın son aylarında yürürlüğe girecek olan Devlet Anlaşması (Staatsvertrag) ile Hamburg Eyaleti'nde Aleviliğin bir inanç olarak resmen tanınması, diğer büyük inanç topluluklarıyla eşit yasal statüye kavuşması sağlanmış olmaktadır.

Anlaşma yürürlüğe girdiği andan itibaren, inancımızın gereği olan her türlü kurumu, yapıyı ve ritüel zorunlukları yerine getirmemizin önündeki engeller büyük oranda kalkmış olacaktır.

Yapılan anlaşma, bundan böyle Hamburg’da Alevilik inancımızın gereklerini özgürce yerine getirme, Cem Evleri yapma, okullarda Alevi çocukların Alevilik inancını öğrenmeleri, üniversitelerde inancımızla ilgili eğitim alma, araştırmalar yapma, kamu
kuruluşlarında Alevilikle ilgili eğitim veya hizmetler verme, radyo-tv-basın kuruluşlarında Alevilerin yer alması ve bu alanlarda doğrudan faaliyette bulunabilmeleri gibi haklar getirmektedir.

Uzun ve meşakkatli bir Yol ile bu güne gelmiş olan Alevilik, asırlar boyunca yasaklamalarla, toplumsal eşitsizliklerle, bağnazlık ve hoşgörüsüzlüklerle mücadele etmiştir.
Devlet Anlaşması’nın verdiği yeni haklarla Aleviler; Hamburg Eyaleti başta olmak üzere tüm Almanya'da toplumsal
barışın, hoşgörü ve uygarlığın, her inançtan veya soydan insanla bir arada yaşama kültürünün oluşmasında ve yerleşmesinde katkı sağlayacak; aldıkları yeni yasal hakları kendi inançlarının gereğini yerine getirmede olduğu kadar bu alanlarda da kullanacaklardır.


Haber, toplumuz arasında hemen duyulmuş ve büyük memnunlukla karşılanmış, sevinç yaratmıştır. Anlaşma kararıyla birlikte Hamburg Eyalet Parlamento'su da Aleviliği dünyada resmen ilk tanıyan devlet kurumu olarak tarihe geçmiş olacaktır.

Ana yurdumuzda en küçük bir anayasal inanç hakkımızin bulunmadığı göz önüne alındığında, bu karar anlamlıdır; yaşadığımız eyaletin insanları olarak bizi sevindirmiş olan bu Devlet Anlaşması kararının, anayurdumuzda hükümet eden siyasal kadroları utandırabilecek nitelikte olduğu kanısındayız.

Kurumlarımız adına aralıksız 5 yıldır müzakereleri yürütmüş olan Sayın Ejder Tatar ve Sayın İsmail Kaplan basta olmak üzere, bu sürece emeği geçen eski/yeni yöneticilerimize ve tüm canlarımıza teşekkür ederiz.

Devlet Anlaşması (Staatsvertrag)'nın Aleviliğe, Alevi toplumlarına ve Hamburglulara hayırlı olmasını diliyoruz. Hamburg Alevi Kültür Merkezi (HAKM) Hamburg Alevi Toplumu - HAAK-BIR e.V.

Nobistor 33-35 - 22767 Hamburg
Bargstedtgasse 7 – 20539 Hamburg