Almanya'da en örgütlü Gruplardan birisi olan Alevi İnancına mensup insanlarımız bugünlerde yıllar önce kurdukları Kurumların başarılarının gururunu yaşıyorlar.

Bugün Almanya'daki Cemevlerinin çoğunluğu Alevilerin Çatı Örgütü olan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'na (AABF) bağlı. Sayıları 150 yaklaşan bu Alevi Kültür Merkezleri toplam 110 bin üyeye sahip bulunuyor. Dortmund AKM de bölgedeki aktif derneklerden birisi. AABF ye bağlı Dortmund Alevi Kültür Merkezi ( DO AKM) hafta sonu kuruluşunun 30’ncu yılı nedeniyle büyük bir Etkinlik düzenledi.

Dietrich-Keuning-Haus'taki Etkinliğe AABF Başkanı Hüseyin Mat, Yönetici Özkan Lafatan, Alevi Kültür Merkezleri NRW Eyalet Başkanı Soner Solmaz, komşu şehirlerden kardeş AKM Derneklerinin yöneticileri, Üyeleri, bir çok Alevi Kanaat Önderi, Dedeler, Pirlerin yanısıra Dortmund şehrinin yerel yöneticileri, Multikulturelles Forumun Müdürü Kenan Küçük, Eyalet ve Federal düzeyde Thomas Kutschaty ( SPD-NRW), Elvan Korkmaz ( SPD Federal Milletvekili) gibi Parlamenterler, farklı siyasi partilerden Meclis Üyeleri ve 500 e yakın insan katıldı.

Sunuculuğunu Sevim Akgüneş-Demir ve İmren Kılınç-Altundal'ın yaptığı Kuruluş şenliğinde konuşan Dernek Başkanı Aziz Aslandemir şunları söyledi: '' Derneğimizi çok zor şartlarda kuran, bugüne kadarki çalışmaları omuzlayan Toplumumuzun bize vermiş olduğu desteklerden, hizmetlerden dolayı hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Alevi öğretisini genç kuşaklara aktarmak en büyük görevimiz. '' dedi.

Aleviler tüm kazanımlarını mücadeleyle elde etmişlerdir

Aziz Aslandemir'den sonra mikrofona gelen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Başkanı Hüseyin Mat'ta gecede önemli bir konuşma yaptı. Mat konuşmasında '' Avrupa'da artık güçlü ve örgütlü bir Alevi toplumu var ama bunu çekemeyenler, bize saldıranlarda var. Tunceli Cemevine Diyanet İşleri Başkanı'nın gitmesi orda Alevilere İmam ve Kuran tavsiye etmesi bize yapılmış büyük bir hakarettir. İçimizde Hızır Paşalar var. Bugüne kadar hiç bir talebimizi kabul etmeyen, İstanbul'da cemevimize dozeri yanaştıran zihniyetin temsilcileri olan bu insanları oraya çağıranlar hangi akla hizmet ediyor amaçları nedir?. Almanya'da Alevilerin mücadeleyle elde ettikleri Alevilik dersleri, Akademi Kürsüleri, devlet protokolü düzeyinde itibar, kabul görme gibi önemli kazanımları vardır.Almanya Alevilerin en rahat ettiği bir ülkedir. Uzun mücadelelerle elde edilen bu hakları bizim elimizden kimse alamaz, Türkiye'den boşa uğraşmasınlar. Buna Aleviler ve Dostları izin vermeyecektir. '' dedi.

Dortmund'daki Kuruluş yıldönümü şenliğinde derneğin kurucu üyeleride onore edilerek hepsine ve hayatta olmayanların yakınlarına günün anısı olarak birer Teşekkür Plaketi verildi.

Gecede müziğe doyan Misafirler Türkiye'den gelip sahne alan sevilen sanatçı Sabahat Akkiraz ile Şelpe'nin Üstadı, Bağlama Virtüözü Erdal Erzincan'ın Nefeslerine, deyişlerine bir Koro şeklinde eşlik ettiler. Bu iki büyük sanatçının yanısıra Grup Meşk, İmren Kılınç-Altundal, İmam Yıldırım Saz-Ensemble, Dans Grubu Romano Than ve DJ Memo-Lee Wuppertal sahne alıp ezgileri, ağıtları ve sazları, sözleriyle izleyicilere unutulmaz bir kuruluş şöleni akşamı yaşattılar.

Mehmet Tanlı / Dortmund-Almanya