Miting’de DİDF Hamburg Başkanı Sinan Özbolat yaptığı konuşmada, Türkiye’de 12 Eylül’den bu yana 53 cezaevinde 658 Kürt tutuklunun başlattığı açlık grevinin tehlikeli bir aşamaya geldiğine dikkat çekerek, bütün yetkilileri, yeni ölümlerin olmaması için göreve çağırdı. “Türkiye’nin en önemli sorunu olan Kürt sorununda çatışma ve çözümsüzlük devam ediyor. Her gün Türk ve Kürt gençlerinin çatışmalarda hayatlarını kaybetmeleri yetmiyormuş gibi şimdi de cezaevindeki Kürt tutsaklar ölümle karşı karşıyadırlar. Halen on binden fazla Kürt siyasetçi sudan gerekçelerle siyasi tutuklu olarak çeşitli hapishanelerde baskı ve şiddet görüyor. Kürt oldukları, Kürtlerin demokratik hak ve özgürlükleri, kimlik, statü ve anadilde eğitim hakkı istedikleri için içeri atılanlara, anadillerinde savunma hakkı bile tanınmamaktadır. Çeyrek yüzyıldan fazla bir süredir akan bu kan ve gözyaşı artık durmalı, barışın yolu açılmalıdır" diyen Özbolat, bugün tehlikeli bir aşamaya gelen açlık grevlerinin temel nedeni de Kürt sorunun içine girmiş olduğu çözümsüzlüktür. Kürt sorununda önemli bir aktör olan PKK lideri Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, anadilde savunma hakkının tanınması yeniden bir müzakere sürecinin önünü açabilir. Açlık grevine başlayan tutuklulukların talepleri yerine getirilmelidir.  Daha  fazla Türk ve Kürt gencinin bu savaşta ölmemesi için yetkilileri ve kamuoyunu açlık grevleri karşısında duyarlı olmaya çağırdı.


Hamburg Sol Parti Grup başkanvekili Christiane Schneider  kürt tutukluların başlattıkları açlık grevlerini desteklediklerini tutuklular üzerindeki baskıların ve tecridin kaldırılması ve kürt sorunun çözümünde  muhatap olarak kabul edilmesini ve NATO Üyesi bir ülke olan Almanya’nın, AKP hükümetine ve Türk devletine kürt sorunun çözümünde baskı yapmasını belirrti.


 SPD Hamburg Eyalet Milletveikili Ali Rıza Şimsek ise, AKP Hükümetini eleştirerek başta Kürtler ve Aleviler olmak üzere bütün muhalif kesimler üzerinde baskı uygulayan AKP Hükümeti bu uygulamalara derhal son vermeli, kürt tutuklu ve siyasetçilerinin taleplerinin karşılanmasını istedi. "ölüm değil çözüm istiyoruz" dedi.

Sol Parti Hamburg Eyalet Milletveikili Mehmet Yıldız ise,Türkiye'de süren kirli savaşa Almanya dolaylı ve dolaysız olarak ortak olmaktadır. Hamburg limanı'ndan Türkiye'ye senelerdir silah sevkiyatı devam ediyor. Almanya hükümeti biran önce Türk devletini destekleme tutumundan vazgeçmeli ve Türkiye'ye silah satışını durdurmalıdır açıklamasında bulundu.



Yazar Ali Hıdır Derin’de artık gençlerimiz ölmesin analar ağlamasın kürt sorunun demokratik çözümünü baskıcı faşist AKP hükümetinin saldırılarına karşı ben insanım diyen herkesi mücadele etmeye çağırdı.  Sanatçı Şener Yıldız’da şarkılarından seçme kesitler seslendirerek barış mücadelesine sanat cephesinden destek sundu. Yoğun ilgi gören basın açıklaması ve bilgilendirme standına almanların ilgi göstermesi dikkat çekti.