AABF tarafından aylar önce başlayan 30. yıl kutlamalarının Cumartesi günkü finali Köln Lanxess Arena'da gerçekleşti. Almanya'nın ve Avrupa'nın farklı noktalarından gelen 15 bine yakın Alevi ve dostları uzun yıllar unutamayacakları dev, zengin bir sanat, kültür etkinliğine şahit oldular.

Resmi olarak 1989'dan beri Almanya' da varlığını sürdüren AABF 'ye bağlı 160 Cemevi, Alevi Kültür Merkezi (AKM) bulunuyor.

AABF eski başkanlarınında konuk olduğu Köln’deki kuruluş yıl dönümü programı AABF genel sekreteri Utku Çakır' ın aralarında Almanya' da siyaset yapan Alman ve Türkiye kökenli Vekiller, CHP, HDP li siyasetçiler, Parti yöneticileri, Belediye Başkanları , Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi bulunan ve salonu dolduran olan tüm konukları Almanca yaptığı selamlamasıyla başladı. Açılış konuşmalarını Köln Belediye Başkan yardımcısı Elfi Scho-Antwerpers, Devlet bakanı Michelle Müntefering ( SPD) ve Eyalet Uyum bakanı Joachim Stamp'ın ( FDP) yaptığı belkide hafızalardan hiç silinemeyecek olan dev kültür etkinliğinin genel sanat yöetmenliğini Necati Şahin, Müzik direktörlüğünü Kemal Dinç, Mesut Gülşen, Betim Güneş yaptılar.

'' Yol bir sürek binbir '' sloganıyla gerçekleşen Etkinlikte AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat yaptığı büyük alkış alan konuşmasında Avrupadaki Alevi hareketinin tarihsel gelişimini, kazanımlarını özlemlerini dile getirdi. Mat, Federasyonun bugünlere gelmesinde katkısı olan herkese teşekkür etti ve Alevilerin tam bağımsız demokratik bir Türkiye talebini Köln' dede yineledi.

Tiyatro ve sinema sanatçıları Füsun Demirel, ile Mehmet Alabora' nın sunuculuğunu yaptığı ünlü Müzisyen, bağlama Virtüözü Arif Sağ'a barış ve dostluk ödülünün verildiği son derece coşkulu geçen gecede Korodakilerle birlikte 800 e 30 un üzerinde farklı ulustan müzisyen, sanatçı sahne aldı katkı sundu. Sanatçılardan kimler yoktu Feryal Öney, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Dmircioğlu, Sema Moritz, Cengiz Özkan, Mazlum Çimen, Mikail Aslan, Ender Balkır, Erdal Erzincan, Ferhat Tunç, Tolga Sağ, Niyazi Koyuncu, Mustafa Altıoklar ve daha bir çok sanatçı geceye renk kattılar.

Ölen devrimci aydınlar, sanatçılarda anıldı

Suikastlara kurban giden Bahriye Üçok, Turan Dursun, Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, A. Taner Kışlalı, Madımakta, Gazide, Gezide, Ankarada, Suruçta katledilen, yitirilen gençlerinde anıldığı geceye Ali ismail Korkmaz ve Sülük' ün annelerinin yanısıra acılı Ezidi ve Srebretnisalı annelerde katıldı. Ülkesinden koparılıp sürgünlerde ölen Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Yılmaz Güney, Ahmet Kaya yada 68 kuşağının devrimci öğrenci liderlerinden Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya' nın Portrelerinin slaytla dev ekranlara yansıtıldığı anda büyük alkış tufanı koparken salonda bulunan konukların hüzünlü anlarda yaşadıkları gözlerden kaçmadı.

Lanxess Arenadaki farklı dillerin, kültürlerin buluştuğu sanat şöleni dev bağlama orkestrası, korosu ve Alman orkestrasının birlikte seslendirdiği Pir Sultan Abdalının, Şah Hatayinin ve Ali Ekber Çiçek' in efsaneleşmiş Alevi deyişleriyle son buldu.

Mehmet Tanlı / Almanya