Belçika'daki en eski Kürt örgütü Brüksel Kürt Enstitüsü bugün 40. kuruluş yıldönümünü kutluyor.

Kuruluşundan beri ortak mücadele verdiğimiz, Belçika Demokrat Ermeniler Derneği ve Belçika Asuri Enstitüsü'yle birlikte 1971 Kollektifi'ni oluşturduğumuz Brüksel Kürt Enstitüsü'nü tüm yönetici ve çalışanlarıyla kutluyor, başarılarının sürekli olmasını diliyoruz.

Bu yıldönümü dolayısıyla Belçika'daki Kürt örgütlenmesi üzerine daha önce yayınlanmış bir yazımdan Brüksel Kürt Enstitüsü'yle ilgi bir özeti ve ortak mücadele yıllarımızdan iki fotoğrafı paylaşıyorum:

TEKOŞER'DEN BRÜKSEL KÜRT ENSTİTÜSÜ'NE

Göçün ilk yıllarında Türk diplomatik misyonlarının ve faşizan örgütlerin göçmen kitlesi üzerinde kolaylıkla baskı uygulayabildiği Belçika’da Kürt kökenli işçiler için bırakın örgütlenmeyi, Kürt olduğunu açıkça söylemek dahi gerçekten son derece riskliydi.

İşte bu ortamdadır ki Belçika’da ilk kez bir Kürt örgütü doğmuş, Belçika'ya Kürt ulusunun ve Kürdistan'ın varlığını duyurmuştu: Derwich Ferho ve arkadaşlarının önderliğinde kurulan Tekoşer (Kürtçesi: Militan)…

12 Eylül 1980 darbesinden sonra Tekoşer diğer demokratik Türkiyeli örgütler ve Belçika sendikalarıyla birlikte cuntaya karşı ortak mücadelede aktif olarak yer aldı.

Başkanı bulunduğum Demokrasi İçin Birlik örgütünün Brüksel’de cuntaya karşı örgütlediği kitlesel 14 Şubat 1981 gecesinde de Tekoşer mesajıyla ve folklor ekibiyle Kürt halkının Evren faşizmine karşı tavrını Avrupa kamuoyuna duyurdu.

Henüz kendi teknik olanaklarına sahip olmadığı için Tekoşer dergisinin bir ara İnfo-Türk‘te dizildiğini anımsıyorum. Yazılı Kürtçenin pek kullanılmadığı o dönemde derginin Kürtçe yazılarını Derwich Ferho yazıyor, Kürtçe ve Türkçe arasındaki çevirileri o yapıyordu.

11 Nisan 1981’de Tekoşer Brüksel’de ilk Newroz gecesini düzenlemişti, o gecede Demokrasi İçin Birlik adına konuşarak Kürt halkıyla dayanışmamızı dile getirmiştim.

Tekoşer‘in ertesi yıl 27 Mart 1982’de düzenlediği Newroz Gecesi büyük Kürt ozanı Cigerxwın’ın da katılımıyla taçlanmıştı.

Evren Cuntası’nın baskıları ve onu izleyen iç savaş ortamı Türkiye’den diğer Avrupa ülkelerine olduğu gibi Belçika’ya da Kürt, Asuri ve Ermeni göçünün yoğunlaşmasına neden oldu. 1915 Soykırımı’ndan beri büyüyen Ermeni diyasporasına ek olarak Belçika’da hızla Kürt ve Asuri diyasporaları da oluştu.

Türkiye'de faşist baskılara karşı Kürt silahlı direnişinin başlamasından sonra Türk diplomatik misyonları, Türk gazeteleri, Türk örgütleri tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Belçika'da da Türk göçmenleri Kürt örgütlerine karşı kışkırtmaya başladı.

1993’ün son günü Almanya’dan özgürlük yürüyüşüne çıkan bir Kürt grubu Brüksel’e vardığında, sürekli beyni yıkanan Türk gençleri Bozkurt işareti yaparak ve “Saint-Josse Türk mahallesidir!”, “Burada Kürtlere yer yok!”, “Kahrolsun PKK!” diyerek özgürlük yürüyüşçülerine, Kürt lokallerine ve Kürt işadamlarının bürolarına saldırdılar.

1998'de Suriye'yi terk etmeye mecbur edilen Abdullah Öcalan’ın İtalya’da konakladığı günlerde Türk yöneticilerinin saldırgan demeçleri, Türk gazetelerinin ve televizyonlarının kışkırtıcı yayınları yüzünden sadece Türkiye’de değil, Türk göçmenlerinin yoğun bulunduğu Avrupa metropollerinde de vahşi gösterilerin ardı arkası kesilmiyordu.

17 Kasım 1998 gecesi Avrupa’nın başkenti Brüksel’in Saint-Josse mahallesindeki Brüksel Kürt Enstitüsü ve Avrupa Kürt Dernekleri Federasyonu üyesi Kürdistan Kültür Derneği lokalleri ateşe verildi.

Ellerinde MHP bayraklarıyla Brüksel Kürt Enstitüsü'ne saldırıp ateşe verenlerin Türk televizyonlarında yayınlanmış görüntülerini Belçika televizyonlarında yorumlayarak yansıttığımız halde saldırganlardan hiçbir zaman hesap sorulmadı.

Kürt ve Ermeni lokallerine ve işyerlerine vahşi saldırıların daha sonraki yıllarda da ardı arkası kesilmedi.

En son Brüksel Kürt Enstitüsü 17 Kasım 2016’da da Türk bayraklarıyla donatılmış onlarca arabayla faşist sloganlar atarak gelen Erdoğan taraftarlarının yangın bombalı saldırısına uğradı.

Tüm bu zorbalıklara rağmen mücadelesini hiçbir ödün vermeden sürdüren Brüksel Kürt Enstitüsü'nü 40. kuruluş yıldönümünde yürekten kutluyorum.