Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, başkent Quito’da düzenlendiği basın toplantısında, ABD’de ifşa ettiği belgeler nedeniyle yargılanma riski bulunan ve bu nedenle Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınan Assange’a olumlu yanıt verildiğini açıkladı.

Assange'ın sığınma başvurusunun kabul edilmesi, İngiletere ve Assange'ın iade edilmesini isteyen İsveç tarafından sert bir dille eleştirildi.

"İngiltere saldırı tehdidinde bulundu"

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın karar öncesinde Assange’ın Ekvador’a gitmesinin engelleneceği ve büyükelçiliğe baskın yapılacağı tehdidinde bulunduğu iddia edilmişti. Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino da İngiltere’nin büyükelçiliğe saldırı düzenleyeceği yönünde tehditte bulunduğunu bir kez daha yineledi.

İngiliz makamları, İngiltere’de 1987 yılında yürürlüğe giren bir kanuna atıfta bulunarak söz konusu yasal düzenlemenin Dışişleri Bakanlığı'na bir binanın diplomatik statüsünü, "bina sahibi yabancı ülkenin bu alanı kendi misyonu çerçevesinde veya sadece bir temsilcilik alanı olarak kullanmayı bırakması durumunda" kaldırma yetkisi verdiğini belirtmişti.

Uluslararası hukuka göre diplomatik temsilciliklerin söz konusu ülkenin toprağı olarak kabul edildiğine işaret eden uzmanlar ise İngiltere'deki ''Diplomatik ve Konsolosluk Alanları Kanunu''nun bir büyükelçiliğe zorla girilmesini haklı çıkarmak amacıyla kullanıldığına ilişkin mevcut bir kayda rastlanmadığına dikkati çekti.

İsveç adalet makamları, 41 yaşındaki Assange’ın 2010 yılında İsveç’te iki kadına cinsel tacizde bulunduğunu iddia ediyor.

Assange, suçlamaları kabul etmiyor

Assange, haziran ayının ortalarından bu yana Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği’nde bulunuyor. İsveç adalet makamları, 41 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange’ın 2010 yılında İsveç’te iki kadına cinsel tacizde bulunduğunu iddia ediyor ve İsveç’e iadesini talep ediyor. Hakkındaki iddiaları reddeden Assange ise İsveç makamlarının kendisini ABD’ye teslim edeceğinden endişe ediyor.

"Wikileaks" internet sitesinin kurucusu Assange, söz konusu suçlamaların, ABD'ye ait gizli diplomatik yazışmalara ilişkin binlerce belgeyi "Wikileaks" adlı internet sitesi aracılığıyla ifşa etmesine kızan ABD'li yetkililerce uydurulduğunu öne sürüyor.

Bu arada Ekvador, Güney Amerika Birliği (UNASUR) ve Amerika Devletleri Örgütü'ne (OAS) ricada bulunarak, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının İngiltere’nin tutumuna ilişkin ortak bir açıklamada bulunmalarını istedi. UNASUR ülkeleri bakanlarının hafta sonunda Quito’da bir araya gelmesi bekleniyor. Ekvador Dışişleri Bakanı’nın verdiği bilgiye göre, Amerika Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Jose Miguel Insulza da yakın zamanda bakanlar düzeyinde bir konferans yapılacağı sözü verdi.

Wikileaks taraftarları toplanıyor

Assange taraftarlarının da Ekvador Büyükelçiliği önünde toplanmaya başladığı belirtiliyor.

Öte yandan Assange taraftarlarının da Ekvador Büyükelçiliği önünde toplanmaya başladığı belirtiliyor. Wikileaks sözcülerinden Sarah Harrison'un da büyükelçilik binasında bulunduğu bildirildi.

Bu arada Julian Assange'ın annesi Christine Assange, İngiltere'nin büyükelçiliği basma tehdidine tepki gösterdi. Christine Assange, Londra'nın Washington'ın iradesi doğrultusunda hareket ettiğini ileri sürdü.

Assange'ı ''ifade özgürlüğünün bir meşalesi'' olarak kabul eden Ekvador'un solcu Devlet Başkanı Rafael Correa, yaptığı açıklamalarda, ABD'de ölüm cezasına çarptırılma ihtimali nedeniyle Assange'ın sığınma başvurusunu siyasi baskı sorunu olarak gördüğünü kaydetmişti.

AFP/DW, ÇA/HK