Kolay yazı yazabiliyorum ama bazen canım yazmak istemiyor. Ek olarak konuyu daha önce yazmış ya da sözlü olarak anlatmışsam tekrarlamayı sevmiyorum.

Türkiye’de Suriyelilerin dönmesi konusu yoğun olarak tartışılıyor ve kimsenin de aklına Almanya’da TC vatandaşlarının yaşadığı deneyler gelmiyor. Mesela 1983 yılındaki 10.500 DM’lik geri dönüş parası gibi… Az sayıda insan oturumunu öldürerek dönmüş ve birkaç yıl sonra da pişman olmuştu. Sorun para sorunu değildi çünkü dönüş parasıyla iş kurabilmek mümkündü ve zamanın Kohl hükümeti de bunu düşünerek dönüş parası teklif etmişti. İyisi mi bu konudaki videonun bağlantısını vereyim, kalanını oradan dinleyin…

Tanıtım yazısı:

Garip olan şudur: bir ülkeye kısa sürede çok sayıda yabancının ya da göçmenin gelmesi ve yerli toplumla yaşadıkları kültürel uyumsuzluk, yerlilerin giderek yeni gelenlerden rahatsız olmaları ilk kez bizde yaşanmıyor. Başka ülkelerin, mesela Almanya'nın yaşadığı deneyi, yıllarca sorunu görmezlikten gelmesini ve böylece çözmekten çok ertelemesini ve ağırlaştırmasını öğrenmekte yarar bulunuyor. Toplumlar farklı, zaman farklı, gelenlerin statüleri farklıdır ama sorun özünde aynıdır.

https://youtu.be/QzXBJSkl_ik