Berlin Türkevi'nde gerçekleştirilen bilgilendirme brifingine Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Başkonsolos Şen, önce şema üzerinden oy verme işlemini detaylı bir şekilde anlattı daha sonra da gelen sorulara tek tek cevap verdi. STK'lar temsilcileri genelde seçim sistemini olumlu karşılarken, randevu sistemiyle sadece belli bir günde oy kullanabilinecek olmasına tepkililer.

SİSTEM GAYET BASİT VE AÇIK

Seçim öncesi verilen brifingi olumlu karşılayan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Başkanı Sinan Kaplan, edindikleri bu bilgileri topluma aktaracaklarını söyledi. Seçim sisteminde bir sıkıntı görmediğini belirten Kaplan, “Sıkıntı görmüyorum, sistem gayet basit ve açık. Belki internet üzerinden halkımızın randevu alıp oy kullanmasında biraz sıkıntı yaşanabilir. Bu noktada da biz sivil toplum kuruluşları olarak halkımızı aydınlatacağız” dedi.

OYLARIN YERİNDE SAYILMASI GEREKİRDİ

Brifingin genelde yararlı geçtiğini söyleyen CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir'de, randevu sisteminin ve oyların yerinde sayılmamasının kafaları karıştırdığını kaydetti. Özdemir, “Oyların burada sayılmaması kafamızı karıştırıyor açıkçası. Herkesin temennisi 'madem burada oy veriyoruz, o zaman oylar da burada sayılsın, daha sonra Türkiye'ye gönderilsin' şeklinde.

Bir diğer sorun ise randevu sistemi. Biraz karışık bir sistem. Sadece 21 – 25 Temmuz arası randevu alınabiliyor. Bilgisayar ve internet kullanmayı bilmeyen birinci nesil bu konuda oldukça zorlanacak gibi görünüyor” şeklinde konuştu. Özdemir, bu seçimlerle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının 50 senelik özleminin giderileceğini ve bir demokrasi ayıbının ortadan kalkacağını da sözlerine ekledi.

RANDEVUSUNDA GELMEYENLER OY KULLANAMAZ

Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen'de vatandaşların ilk olarak 31 Temmuz – 3 Ağustos tarihleri arasında birinci tur seçimleri için oy kullanabileceğini bildirdi. Şen, vatandaşlarımızın bu 4 günden hangi günde oy kullanabileceklerini 21 -25 Temmuz tarihleri arasında interneti kullanarak ysk.gov.tr adresinden kendilerinin belirleyebileceğini söyledi. Başkonsolos Başar Şen, vatandaşların kendileri randevu almadıkları takdirde ise 26 Temmuz tarihinde bilgisayar sisteminin otomatik olarak kendilerine bir randevu tarihi vereceğini bildirdi. Şen, randevu almayan vatandaşların daha sonradan internet sistemine girerek sistemin kendilerine verdiği randevu gününü tespit etmeleri ve sadece o gün oy kullanmaya gelmelerini istedi. Randevusunu bilmeyen ya da kaçıran kişilerin oy kullanamayacağını hatırlatan Başar Şen, bu vatandaşlarımızın gümrüklerde oylarını kullanabilecekleri bilgisini verdi.

Şen, ayrıca vatandaşlarımızdan oy vermeye gelirken yanlarında bavul, çanta gibi eşyaları getirmemelerini rica etti. Bu sayede arama - kontrol için geçen zamandan tasarruf edileceğini ve işlemlerin daha hızlı yapılabileceğini vurguladı.