SAKIZ ADASI’NDAN MÜLTECİ GERİ İADESİ BAŞLADI

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan anlaşma gereği, 20 Mart tarihinden itibaren Türkiye üzerinden Yunan adalarına geçen mültecilerin iadesine bu sabah başlanmış oldu. Sabah 07:45’te Sakız Limanı’ndan bir Türk firmasına ait katamaranla Dikili’ye gönderilen ilk kafiledeki mültecilerin çoğunlukla Afganlı olduğu bildirildi.

OLAY ÇIKARAN AFGANLILAR ÖNCELİKLİ



Sakız Adası’ndaki kampta olay çıkaran Afganlıların öncelikle geri gönderilmesi üzerine üç gündür Sakız Merkez Limanı’nda eylem yapan Suriyeli mültecileri endişelendirdi. Bir kısım mülteciler, her ne pahasına olursa olsun Türkiye geri dönmeyeceklerini belirtirken, “Kendimizi öldürürüz ama Türkiye’ye geri dönmeyiz, orada bize çok kötü muamele yaptılar” diye konuştu.

GELİRKEN YAPTIĞIMIZ MASRAFLARI ÖDESİNLER GERİ DÖNERİZ



Öte yandan Sakız Merkez Limanı’nda Atina’ya gitmek için gemi bekleyişlerini sürdüren bir kısım mülteciler ise, aldıkları bir duyum üzerine Türkiye’ye geri dönmeye razı olduklarını söyledi. Aslen Mardinli olan Şahin Hüseyin yaptığı açıklamada, “Burada, eğer geri dönmeyi kabul ederseniz, gelirken yaptığınız masraflara mahsuben kişi başına 2 bin Euro ödeneceği kulaktan kulağa yayıldı. Eğer Almanya’ya gidemeyeceksek bari yaptığımız harcamalar karşılansın. O zaman geri dönmeyi kabul edebiliriz” dedi.

Fulya OMAÇ / Sakız Adası - YUNANİSTAN