Yunanistan basını, Fyssas’ın hayatını kaybetmeden önce saldırganlardan en az birinin kimliği hakkında polise bilgi verdiğini yazdı. 


Olay üzerine başlatılan soruşturma kapsamında polis, Yunan Neo Nazileri olarak bilinen ırkçı Altın Şafak partisinin Atina’daki binalarına baskın düzenleyerek arama yaptı. Baskınlar sonucu Altın Şafak üyesi 45 yaşındaki bir saldırgan gözaltına alındı. Gözaltına alınan saldırganın suçunu itiraf ettiği bildirildi. 


Ülkede geniş yankı uyandıran olay üzerine anti-faşist ve sol kesimler olayın gerçekleştiği bölgede protesto eylemleri düzenledi. Faşizm karşıtı sloganlar atan eylemciler Altın Şafak partisinin yasaklanarak sorumluların yargılanmasını istedi.

Bu akşam Atina’da büyük bir protesto gösterisinin düzenlenmesi bekleniyor. 


Bu arada, olay üzerine Roma ziyaretini iptal eden Yunanistan Kamu Düzeni Bakanı Nikos Dendias, Fyssas’ın ölümünden derin üzüntü duyduğunu belirtti. Dendias, hükümet olarak siyasi şiddet ile silahlı gruplara karşı kısa sürede yeni bir yasa çıkaracaklarını söyledi. 


Yunanistan koalisyon hükümetinin ortağı Sosyalist Parti PASOK, ırkçı Altın Şafak partisinin kriminal grup olarak sınıflandırılması gerektiğini söyleyerek, partinin yasaklanmasını istedi. 


Avrupa Konseyi, daha önce yapmış olduğu bir açıklamada, Altın Şafak partisinin açık ırkçılık ve uyguladığı şiddetten ötürü yasaklanabileceğini bildirmişti.  Ancak yasaklanması durumunda daha da güç kazanabileceğini söyleyen Yunanistan hükümeti şimdiye kadar partiye karşı sert önlemler alarak yasaklanmasına karşı çıktı. 


Yunanistan’daki ekonomik kriz sürecinde hızla büyüyen, parlamentoda 18 milletvekili bulunduran Neo Nazi yanlısı Altın Şafak partisi, son zamanlarda sol aktivistler ile göçmenlere yönelik saldırılarını arttırdı. 


Pazar günü Pire kentinin Perama ilçesinde afiş yapıştıran Komünist Parti taraftarlarına düzenlenen saldırıda 8 kişi yaralandı. Olayla ilgili 24 kişi gözaltına alındı.