-Süheyla Kaplan-

WDR tarafından yapılan açıklamada belgeleselin 15 Nisan tarihinde saat 22.00-22:45 saatleri arasında gösterime gireceği bildirildi.

 

Bilindiği gibi bazı Alman gazeteler, belgeselin yayından kaldırılma gerekçesi olarak Almanya’daki Fethullah Gülen taraftarlarının ve cemaatin WDR televizyon kanalına ‘kitlesel olarak protesto yazıları’ yazmaları  ve programın ‘tek yönlü olduğu’ konusunda tepkilerini dile getirmelerinin yattığını belirtmişlerdi.

Alman Yeşiller Partisi Milletvekili ve partinin Meclis Grubu İçişleri Komisyonu üyesi, hukukçu Memet Kılıç, Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Alman Radyo-Televizyon üst Kurulu’na belgeselin hangi redaksiyonel nedenlerden dolayı programın başka bir tarihe ertelendiğini soran yazılı bir mektup göndermişti.

 

Sol Parti Federal Milletvekili ve partinin Meclis Grunbu Uyum politikaları sözcüsü Sevim Dağdelen ise, daha önce yaptığı açıklamada özkonusu belgeselin WDR programından kaldırılmaması gerektiğini bildirerek, Fethullah cemaatine özellikle Alman kamuoyunda açıklık getirilmesi ve kamuoyunun aydınlatılması açısından belgeselin mutlaka gösterilmesi gerektiğini savunmuştu.

Dağdelen, ‘’ Programın WDR’den kaldırılması basın özgürlüğü ile bağdaşmaz. Bugüne kadar Alman programları Müslümanları vs. eleştiren programları basın özgürlüğü ve kamuoyunu aydınlatma ilkesi adı altında yaptılar. Basın özgürlüğünün korunması açısından bu belgesel mutlaka gösterilmeli. Sadece Türkiye’deki Fethullah Gülen hareketi ile ilgili değil, hareketin  faaliyetlerinin de Almanya’da bilinmesi açısından belgesel önemli’ şeklinde açıklamada bulunmuştu.