Süheyla KAPLAN

Aslan, 2013-2017 arasında milletvekiliği yapmış ancak partisi Yeşiller'in son seçimlerde % 4 oy alarak parlamento dışı kalmasıyla üniversitede öğretim üyeliğine başlamıştı.

Geçtiğimiz günlerde polise teslim olan İtalyan pasaportlu bir Türk kendisine MİT tarafından aralarında Aslan’ın da bulunduğu Türkiye kökenli bazı muhaliflere saldırı düzenleme görevi verildiğini itiraf etmişti. Berivan Aslan bunun üzerine sokakta aktif seçim çalışmalarına ara verdiğini açıklamıştı.

Seçimlerden sonra bir açıklama yapan Aslan, "vekil olarak tekrardan siyasete geri dönmem beni çok sevindiriyor. Dayanışmanız ve desteğiniz için çok teşekkür ederim! güzel günler gelecek. Buna eminim. Yeterki boyun eğmeyelim!” dedi.

Seçimlerde Türk partisi olarak bilinen Söz Partisi ise barajı aşamadı (%1,6). AKP’nin yurtdışı örgütü yaptığı açıklamada,  Avusturya seçimlerinde ana akım partilere oy verilmesini istemişti.

VİYANA'DA DENGELER DEĞİŞTİ

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan belediye seçimlerinde aşırı sağcı parti FPÖ (Avusturya Özgürlükçü Partisi) 23.1 oy kaybederek ağır bir yenilgi aldı.

Seçim sonuçlarına göre; Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 42.2 birinci parti oldu. 

Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) yüzde 21.1. oy kaybederek büyük bir yenilgi yaşadı. Hükümetteki koalisyon ortağı ÖVP (Avusturya Halk Partisi) yüzde 18.8. oy alarak 9 puan oyunu artırdı, Yeşiller 14.00. oy alarak oyunu yüzde 2.2. artırdı. İki yıl önce skandal bir video kayıtı ortaya çıkan aşırı sağcı Heinz-Christian Strache'nin, "Team HC Strache- Allianz für Österreich "(Avusturya için Ittifak) partisi, ise baraj atında kaldı.

Öte yandan Viyana Eyaleti ve Belediyesi seçimlerine 26’ncı sıradan sosyal demokratların adayı olarak giren Şafak Akçay da, Viyana Eyalet milletvekili olarak seçimi kazandı. 

Viyana Eyaleti Belediye ve Eyalet Meclisi üyesi de olan Akçay, SPÖ’de de yönetici olarak görev yapıyor. Akçay “Bizler yani ikinci ve üçüncü kuşak farklılıklarımızla -kültür, din, dil, mutfak-  bu şehri zenginleştirdik. Artık Viyana şehrinin bir parçasıyız ve sorumluluklarımızın bilincine vararak hareket etmeliyiz” dedi.